Gutenberg 9.3 is nu beschikbaar

Gutenberg 9.3 is nu beschikbaar

Eerder deze week werd Gutenberg 9.3 uitgerold. Dit is de eerste versie van de plugin waarvan de nieuwe features niet in WordPress 5.6 geïntegreerd zullen worden. De bug fixes worden, evenals een aantal kleine verbeteringen, uiteraard wel meegenomen in de WordPress update die gepland staat voor volgende maand.

Automatische inschakeling van full-site editing

Gutenberg 9.3 activeert automatisch full-site editing wanneer je een thema activeert dat ondersteuning biedt voor FSE (zoals bijvoorbeeld het Q themaTwenty Twenty-One en Seedlet). Schakel je terug naar een ‘traditioneel’ thema, dan wordt full-site editing ook weer automatisch uitgeschakeld. Het is nu niet meer mogelijk om FSE handmatig aan te zetten, zoals dat eerst kon door de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments in te schakelen. Om dit deel van de Gutenberg ervaring te testen, is dus een blok-based thema vereist.

Widgets en Customizer items verwijderd

Gutenberg 9.3 verbergt alle Widgets en Customizer items uit het WordPress admin menu. Ze zijn nog wel toegankelijk via omwegen, bijvoorbeeld door de directe URL in te typen. Het idee achter het verbergen van deze items? Omdat FSE thema’s geen widget areas hebben, is het Widgets venster in feite nutteloos. Je vraagt je nu misschien af waarom er dan zoveel werk is gestopt in het converteren van widgets in core blokken. Het was de bedoeling dat die core blokken in WordPress 5.6 klaar voor gebruik zouden zijn, maar inmiddels is besloten dit nog even uit te stellen tot een latere WordPress release. Er wordt nog volop gediscussierd door het team over wat nu de beste oplossing is, dus we zullen nog even moeten afwachten wat er precies gaat gebeuren met widgets.

Meer weten over Gutenberg 9.3?

Om de nieuwe features in deze update te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Voor een volledig overzicht van alle verbeteringen, bug fixes, experimentele features en documentatie updates in Gutenberg 9.3 kun je de officiële release post op WordPress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.