Gutenberg 5.1 zet alle core widgets om in blocks

Gutenberg 5.1

De ontwikkeling van het Gutenberg project loopt gestaag door. Geleidelijk aan worden er nieuwe blocks en verbeteringen op het gebied van performance en toegankelijkheid toegevoegd. Afgelopen week werd Gutenberg 5.1 uitgerold. En deze update bevat een aantal noemenswaardige verbeteringen!

Gutenberg 5.1

Gutenberg 5.1 bevat nieuwe Search, Calendar en Tag Cloud blocks. Ook zijn alle widgets nu omgezet in blocks, wat een van de belangrijkste doelstellingen was van fase 2 van het Gutenberg project. Verder zijn bestaande blocks verder opgepoetst. Zo zijn er micro-animaties geïntroduceerd voor een versoepelde ervaring bij het hoveren over menu’s of het openen van de zijbalk in de editor.

De update bevat tientallen kleine stilistische verbeteringen aan blocks voor een meer consistente weergave, verbeteringen aan CSS-specificiteit van stijlen, meer opties voor de styling van het Quote block, verbeteringen voor het gebruik van de editor op mobiele apparaten, en een hoop bug fixes.

Er wordt ook hard gewerkt aan de documentatie, met een nieuw tutorial voor het werken met editor meldingen, uitgebreide documentatie voor JavaScript tools, een verbeterde bewerken/opslaan documentatie en diverse code voorbeelden.

Performance verbeteringen

Riad Benguella, de tech lead van Gutenberg fase 2, heeft ook een tabel van benchmarks toegevoegd. Deze toont de performance verbeteringen van de editor sinds deze voor het eerst in WordPress 5.0 werd uitgerold. Sindsdien heeft elke nieuwe versie van de plugin de laadtijd aanzienlijk gereduceerd, en dit is reden genoeg om te blijven tracken.

Gutenberg 5.1

De benchmarks vergelijken de performance voor een blogpost van ongeveer 36.000 woorden en 1.000 blocks. Dit is geen gemiddelde lengte, maar grote hoeveelheden content kunnen helpen om performance problemen te onthullen. Voor meer informatie over Gutenberg 5.1 kun je de release post raadplegen.

Nu de widgets blocks worden, zal in de volgende fase van het Gutenberg project bekeken worden hoe het widgets venster aangepast kan worden.

 

Geef een reactie