Wat gaat fase 2 van het Gutenberg project inhouden?

Wat gaat fase 2 van het Gutenberg project inhouden?

Als alles volgens de planning gaat, moet WordPress 5.0 met Gutenberg halverwege november uitkomen. Maar dit is slechts de start van het Gutenberg project! Er zijn in totaal 5 fases. Fase 2 zal na de release van WordPress 5.0 van start gaan.

Fase 2

Fase 2 gaat volgens Matt Mullenweg om ‘thinking outside the box.’ Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk: we hebben het dan over de post en page box; Gutenberg moet uiteindelijk in staat zijn om volledige website layouts te verwerken. Een van de belangrijkste doelen van fase 2 is het vervangen van widgets door blocks. Menu’s zullen navigatie blocks worden. En dat is nog maar het begin.

Matt heeft twee ervaren WordPress experts aangewezen om Gutenberg fase 2 te leiden. Alexis Lloyd, hoofd Design Innovation bij Automattic, zal het design en de productkant voor haar rekening nemen. Riad Benguella, een JavaScript Engineer bij Automattic, zal zich over de technische kant van het project ontfermen.

Overige fases

Matt heeft hier en daar ook al wat hints laten vallen over fases 3 en 4, die hij officieel zal aankondigen tijdens WordCamp US in december. Van wat we eruit kunnen opmaken, kunnen we bij fase 4 zelfs meertalige features in de WordPress core verwachten. Spannend!

Tot slot

WordPress beklimt de Gutenberg-berg, maar we zijn nog lang niet bij de top. Nadat Gutenberg als standaard editor is geïntegreerd, zal de focus op widgets en menu’s komen te liggen. Als fase 2 eenmaal is afgerond, zul je WordPress berichten schrijven in een venster dat meer op de Customizer lijkt dan het huidige editing venster. De manier waarop we nu WordPress websites bouwen zal waarschijnlijk heel anders worden. En daarna komen de andere fases nog! WordPress heeft zeer ambitieuze veranderingen in de planning staan, en neemt grote stappen om haar doel te bereiken.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.