Officiële release van WordPress 5.0 staat gepland voor 19 november

Officiële release van WordPress 5.0 staat gepland voor 19 november

Eerder deze week werd al bekend dat WordPress 5.0 in november zou komen. Tijdens de core dev chat de dag daarop werden specifiekere data bekend gemaakt. Beta 1 wordt verwacht op 19 oktober, Release Candidate 1 op 30 oktober. De officiële release van WordPress 5.0 staat gepland voor 19 november 2018.

Wat we kunnen verwachten van WordPress 5.0

Zoals je inmiddels wel weet zal Gutenberg, de nieuwe editor, in de WordPress core geïmplementeerd worden. WordPress 5.0 bevat daarnaast nog een aantal andere aanpassingen.  Zo worden de standaard thema’s geüpdatet zodat ze goed samenwerken met Gutenberg. Ook wordt het nieuwe Twenty Nineteen thema geïntroduceerd. Er wordt tevens gewerkt aan een ‘upgrade experience’ om de Gutenberg plugin te verwijderen en de Classic Editor plugin aan te bieden. Tijdens de dev chat bevestigde Mullenweg dat het team een link naar de Classic Editor plugin in de admin wil plaatsen.

Uitstel officiele release mogelijk

19 november is de week van Thanksgiving in de Verenigde Staten, een tijd waarin veel mensen op reis gaan om tijd door te brengen met vrienden en familie. Deze drukke tijd kan onverwachte vertragingen veroorzaken. Daarom heeft het Gutenberg team ook een backup plan bedacht met een secundair schema.

“We weten dat de kans bestaat dat 5.0 extra tijd nodig heeft, dus deze data kunnen tot 8 dagen worden uitgesteld als dat nodig is,” schreef Gary Pendergast in een blogpost. Mochten ze op de secundaire tijdlijn moeten terugvallen, dan zal dat betekenen dat de officiële release van 5.0 naar januari wordt verschoven:

Secundaire RC 1: 8 januari 2019
Secundaire Release: 22 januari 2019

“Als het nodig is om naar de secundaire data over te stappen, zal dit gecommuniceerd worden zodra we daarvan op de hoogte zijn,” schreef Pendergast. Er zijn wel een aantal updates voor PHP 7.3 compatibiliteit die hoe dan ook in 2018 moeten worden uitgerold. In dat geval zou er toch een WordPress 4.9.9 komen.

Ambitieuze tijdlijn

Gutenberg teamlid Riad Benguella plaatste een technisch overzicht van het integratieproces van de nieuwe editor in de WordPress core. Hij beschreef ook een plan voor hoe men in de toekomst wil verder werken aan de ontwikkeling van Gutenberg.

Ondanks de ambitieuze tijdlijn lijken de deelnemende contributors erg enthousiast te zijn over de officiele release en het vooruitzicht dat Gutenberg eindelijk onderdeel van de WordPress core zal worden.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.