WordPress 5.0 komt in november!

WordPress 5.0 komt in november!

Vorige week werd al bekend gemaakt dat WordPress 4.9.9 misschien zou worden overgeslagen. Nu lijkt het erop dat de focus inderdaad volledig op 5.0 ligt. Matt Mullenweg heeft op make.wordpress.org een plan aangekondigd voor de uitrol van WordPress 5.0. Als alles volgens plan gaat, zal de Release Candidate in november worden uitgebracht.

WordPress 5.0

“Met bekende en onbekende risico’s denk ik dat we over een maand klaar zijn voor RC,” schreef Mullenweg. “Ik zal de feedback tijdens het beta proces echter nauwlettend in de gaten houden en indien nodig aanpassingen doen, en de community up-to-date houden over onze beste schatting.”

Gutenstats

Gutenstats.blog laat zien dat de beta plugin van Gutenberg de 490.000 actieve installaties inmiddels is gepasseerd, een cijfer dat volgens Mullenweg “de pre-release tests van alles dat ooit in de core is opgenomen ruimschoots heeft overschreden.” De Classic Editor plugin is eveneens meer dan 400.000 keer geïnstalleerd, wat betekent dat bijna een half miljoen WordPress gebruikers zich al hebben voorbereid om hun bestaande workflows te kunnen behouden.

Focuspunten

Mullenweg mag dan de leiding hebben, maar hij heeft ook 11 andere leiders aangewezen om zich te concentreren op verschillende zaken. Hierbij kun je denken aan design, triage, JavaScript pakketten, REST API, merge processen en nog een aantal andere belangrijke aspecten van WordPress 5.0.

Nieuw Twenty Nineteen thema

WordPress gebruikers mogen ook een nieuw standaard Twenty Nineteen thema verwachten bij WordPress 5.0. Dat project staat onder leiding van ontwerper Allan Cole. Hij moet ervoor zorgen dat een bestaand Gutenberg thema als het volgende standaard thema van WordPress kan worden gebruikt.

Voor het einde van 2018

Als we Mullenwegs aankondiging mogen geloven, is het zeer waarschijnlijk dat WordPress 5.0 nog voor het einde van 2018 wordt uitgerold. De tijdlijn voor deze grote update valt precies in een drukke periode van het jaar, met name voor degenen die de verantwoordelijkheid hebben om de producten en websites van hun klanten voor te bereiden. Als je je nog niet verdiept hebt in Gutenberg, is het dus zeker aan te raden om dat deze maand nog te doen!

 

Lees ook: Is Gutenberg het begin of het einde voor page builder plugins?

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.