Gutenberg 9.0 is nu beschikbaar

Gutenberg 9.0 is nu beschikbaar

Als je nog niet hebt gespeeld met de experimentele features in de Gutenberg plugin, dan is het zeker aan te raden dit eens te doen. Er zijn namelijk wat interessante experimenten toegevoegd aan Gutenberg 9.0, dat gisteren werd uitgerold. Hieronder lichten we ze kort toe.

Navigatie venster

Het Gutenberg team heeft de afgelopen tijd gewerkt aan verschillende prototypes die gericht zijn op het verenigen van de gereedschappen en het simplificeren van het bouwproces voor menu’s. Het Navigatie venster in Gutenberg 9.0 heeft een nieuw ontwerp gekregen om de ‘Creëer menu’ flow te verbeteren. De volgende wijzigingen zijn aangebracht:

  • Nieuwe Kop en Gereedschapsbalk componenten.
  • ‘Beheer locaties’ is geoptimaliseerd en is nu een pop-over.
  • ‘Nieuw formulier toevoegen’ is geoptimaliseerd en staat nu inline in de gereedschapsbalk.
  • De ‘Automatisch pagina’s toevoegen’ checkbox en de ‘Verwijder menu’ knop staan nu in de blok inspector.

Het Navigatie venster begint al aardig vorm te krijgen nu. Het is wel nog een experimentele feature, dus als je het wilt testen moet je dit even inschakelen onder Gutenberg > Experiments.

navigatie venster

Query blok

Het Query blok heeft ook grote sprongen vooruit gemaakt. Ook hier zijn een aantal nieuwe features toegevoegd, waaronder een zoekfunctie, de mogelijkheid om op auteur te filteren, ondersteuning voor sorteren op datum/ titel en tags. Ook dit blok zit nog in de experimentele fase. Om ‘queried content’ weer te geven moet full-site editing zijn ingeschakeld.

query blok

Overige wijzigingen

Versie 9.0 van Gutenberg heeft de Facebook en Instagram blokken uit de inserter verwijderd. Dit is gedaan omdat Facebook met ingang van 24 oktober geen ondersteuning meer biedt voor niet-geverifieerde oEmbeds.

Meer weten over Gutenberg 9.0?

Om de nieuwe features in deze update te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast raden we aan om de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments in te schakelen.

Voor een volledig overzicht van alle verbeteringen, bug fixes, experimentele features en documentatie updates in Gutenberg 9.0 kun je de release post op WordPress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.