Gutenberg 8.9 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.9 is nu beschikbaar

Op 2 september werd Gutenberg 8.9 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin biedt meerdere nieuwe features, verbeteringen en bug fixes. Ook zijn blok-gebaseerde widgets uit de experimentele fase gehaald.

Nieuw widgets venster

In Gutenberg 5.1 werden alle core widgets in blocks omgezet. Sindsdien waren blok-gebaseerde widgets een experimentele feature. Nu is het officieel onderdeel van de Gutenberg plugin. Gutenberg 8.9 vervangt het oude Weergave > Widgets venster in de WordPress admin. In de experimentele fase kon je dit nog uitschakelen, nu kan dat niet meer. Het idee is dat gebruikers nu echt gaan wennen aan het gebruiken van blok-gebaseerde widgets. Het toevoegen van blok-gebaseerde widgets moet vrij natuurlijk voelen voor gebruikers die reeds gewend zijn aan de blok editor. Anders dan bij traditionele widgets, kunnen de blokken niet worden ingeklapt – dit zal voor sommigen wellicht van ongemakkelijk voelen, maar het went vrij snel.

Blok-gebaseerde widgets werken nog niet optimaal

Het toevoegen van core widgets (met andere woorden, widgets die standaard in WordPress beschikbaar zijn) werkt in principe prima. Er lijken echter nog wel wat problemen te zijn met widgets van derden. Er is echter nog een probleem: er zijn geen blok opties beschikbaar. Dat betekent dus dat de widget blokken niet bewerkbaar zijn, waardoor simpele handelingen zoals het toevoegen van alt tekst aan een afbeelding niet eens mogelijk zijn. Ik ben helemaal voor het blok-systeem, maar niet als het de mogelijkheden dusdanig beperkt dat ik er minder mee kan dan voorheen. Wellicht dat de blok-gebaseerde widgets feature toch nog iets langer in de experimentele fase had moeten blijven. Laten we hopen dat de beperkingen in Gutenberg 9.0 worden verholpen.

Meer weten over Gutenberg 8.9?

Om de nieuwe features in Gutenberg 8.9 te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast raden we aan om de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments in te schakelen. Voor een volledig overzicht van alle bug fixes en verbeteringen in Gutenberg 8.9 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.