Gutenberg 9.1 is nu beschikbaar

Gutenberg 9.1 is nu beschikbaar

Gutenberg 9.1 is sinds afgelopen week beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin heeft een nieuwe dropdown selector voor blokpatroon categorieën gekregen. Ook heeft het Media & Tekst blok nu de mogelijkheid om afbeeldingsgroottes in te stellen. Minder goed nieuws is dat de blokgebaseerde widget editor die eerder werd geïmplementeerd dusdanig slecht werkte dat deze feature moest worden teruggedraaid.

Blokpatronen beter geordend

Tot nu toe moest je steeds door alle blokpatronen heen scrollen om degene te vinden die je wilde hebben. Gutenberg 9.1 lost dit probleem op door een nieuwe dropdown selector toe te voegen, die verschijnt zodra je een categorie selecteert. Deze feature maakt de gebruikersinterface een stuk overzichtelijker!

Afbeeldingsgrootte instellen voor Media & Tekst blok

Voorheen maakte het Media & Tekst blok altijd gebruik van de volledige afbeeldingsgrootte. Nu kun je, net zoals bij het normale Afbeelding blok, ook bij het Media & Tekst blok een vooraf ingesteld formaat selecteren voor je afbeelding. Dit voorkomt dat je website trager wordt door te grote afbeeldingen.

Blokgebaseerde widget feature teruggedraaid

Een van de belangrijkste features die eind dit jaar aan WordPress 5.6 toegevoegd zou worden, heeft een terugslag gehad. Het Gutenberg team zag zich gedwongen om de blokgebaseerde widget feature, die nog niet zo lang geleden aan de customizer werd toegevoegd, weer te verwijderen. Er wordt nu gekeken naar wat er gedaan kan worden om de feature alsnog goed werkend te krijgen. Of dat voor december gaat lukken, is echter nog maar de vraag.

Meer weten over Gutenberg 9.1?

Om de nieuwe features in deze update te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast raden we aan om de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments in te schakelen.

Voor een volledig overzicht van alle verbeteringen, bug fixes, experimentele features en documentatie updates in Gutenberg 9.1 kun je de release post op WordPress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.