Gutenberg 8.7 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.7 is nu beschikbaar

De meeste mensen zijn momenteel afwachting van WordPress 5.5, dat naar verwachting op 11 augustus gelanceerd zal worden. Desondanks kwam het Gutenberg team afgelopen week met versie 8.7 van de Gutenberg plugin. Gutenberg 8.7 bevat meer dan 30 bug fixes, waarvan bijna een derde gerelateerd zijn aan toegankelijkheid. Daarnaast zijn er een aantal verbeteringen toegevoegd op het gebied van blok patronen en experimentele features. Ook de documentatie is bijgewerkt.

Blok patronen

De blok patronen in Gutenberg zijn geüpdatet. Het ‘Grote header met een titel’ patroon heeft het achtergrondverloop laten vallen en vervangen door een afbeelding. Het ‘Citaten’ patroon heeft nu een gezichtje in plaats van een onpersoonlijk icoon. Niet iedereen is fan van de lange namen. ‘Grote header met een titel en een knop’ en ‘Drie kolommen tekst met knoppen’ rollen nu eenmaal niet zo makkelijk van je tong. Maar er zit in elk geval verbetering in!

Experimentele features

Een groot deel van het werk dat in deze Gutenberg update is gestopt, richt zich op de experimentele features van de plugin; en dan met name op full site editing en de site editor. Zo ondersteunen de Query blokken nu een brede uitlijning in de editor, zijn er stijlattributen toegevoegd aan het Bericht Titel blok en is er een beschrijving toegevoegd aan het Bericht Auteur blok. Het is het vermelden waard dat dit echt nog experimentele features zijn waar nog veel aan moet gebeuren. Het is prima als je er alvast mee wilt experimenteren, maar wellicht raadzaam om ze pas in te schakelen als ze wat meer zijn opgepoetst.

Meer weten over Gutenberg 8.7?

Om de nieuwe features in Gutenberg 8.7 te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast raden we aan om de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments in te schakelen. Voor een volledig overzicht van alle bug fixes en verbeteringen in Gutenberg 8.7 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.