Ontwikkeling van WordPress versie 5.3 gaat van start

Ontwikkeling van WordPress versie 5.3 gaat van start

Vorige week werd bekend gemaakt dat WordPress 5.3 Beta 1 wordt verwacht op 23 september, gevolgd door een Release Candidate op 15 oktober. De officiële release van WordPress versie 5.3 staat gepland voor 12 november 2019. “De focus zal liggen op het bijschaven van huidige interacties en het gebruiksvriendelijker maken van de gebruikersinterfaces,” schreef WordPress 5.3 release coördinator Francesco Marano. Wat kunnen we verder allemaal verwachten van deze update?

Verbeteringen in de block editor

Een belangrijk onderdeel van deze update zijn de editor verbeteringen die de afgelopen maanden in de Gutenberg plugin zijn doorgevoerd. (Lees meer over Gutenberg 6.0Gutenberg 6.1Gutenberg 6.2 en Gutenberg 6.3)

WordPress Uitvoerend Directeur Josepha Haden publiceerde een samenvatting van de updates die in WordPress versie 5.3 kunnen worden toegevoegd.

  • Ondersteuning voor het verdelen van een pagina in secties
  • Visuele bewegingen (animaties?) bij het verplaatsen en ordenen van blocks
  • Ondersteuning voor vaste kolombreedtes en voor gedefinieerde layouts
  • Een betere afwerking na het falen van uploads van grote afbeeldingen
  • Verbeterde media toegankelijkheid
  • Ondersteuning voor PHP 7.4
  • …en een hoop verbeteringen ‘onder de motorkap’

Twenty Twenty thema

Eerder deze maand bevestigde Haden al dat WordPress 5.3 ook een nieuw standaard thema zal bevatten. Voor de ontwikkeling van Twenty Twenty is een andere aanpak gekozen dan bij de voorgaande standaard thema’s, omdat het niet ‘from scratch’ gebouwd wordt. Er is nog geen leider voor het Twenty Twenty project aangekondigd. Wel is bekend dat Gutenberg ontwerper Mark Uraine het project achter de schermen zal faciliteren. “Ik weet dat mensen op zoek zijn naar thema’s die goed gebruik maken van Gutenberg, en dat ze thema ontwikkelaars hebben die hier tijd aan kunnen besteden,” schreef Uraine.

WordPress versie 5.3 laatste grote update van 2019

WordPress versie 5.3 zal de laatste grote update van 2019 zijn. In de tussentijd zal er nog een kleinere update worden uitgerold. WordPress 5.2.3 RC 1 werd op 22 augustus vrijgegeven. De focus voor deze versie ligt op de PHP versie sprong die in WordPress 5.3 zal komen, het verbeteren van de toegankelijkheid en het oplossen van enkele RTL problemen. De officiële release van WordPress 5.2.3 staat gepland voor woensdag 4 september.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.