Gutenberg 6.0 voegt Layout Picker toe aan Columns block

Gutenberg 6.0 voegt Layout Picker toe aan Columns block

Gutenberg 6.0 is nu beschikbaar. Deze update bevat een belangrijke verbetering voor het Columns block. Gebruikers kunnen nu uit een verzameling voorgedefinieerde layouts kiezen voor hun kolommen. Deze layouts zijn uitgerust met extra features die veel problemen verhelpen met betrekking tot de gebruiksvriendelijkheid van het block.

“Columns block verwarrend”

Hoewel veel plugins al veel meer geavanceerde dingen doen met kolommen en grid layouts, laat de huidige implementatie van het Columns block in de WordPress core nogal wat te wensen over. Sommige gebruikers menen dat het zo verwarrend is dat het nauwelijks bruikbaar is. Het Columns block heeft een schuifregelaar om het aantal kolommen te selecteren, maar de scheidingslijnen van de kolommen zijn lastig te onderscheiden.

Columns block Layout Picker

Gutenberg 6.0 biedt gebruikers de mogelijkheid om uit meerdere voorgedefinieerde kolom-opties te kiezen, die ook een aantal veelgevraagde layouts met variabele breedtes bevatten. Het is ook mogelijk om de layouts over te slaan en zelf een compleet nieuwe layout te bouwen.

Gutenberg fase 2 leider Riad Benguella liet in een video demo zien hoe de nieuwe Layout Picker werkt.

De kolom instellingen bevatten nu ook een schuifregelaar om de breedte te bepalen. Op die manier kunnen de layouts verder gecustomized worden.

gutenberg 6.0

Door het toevoegen van voorgedefinieerde layouts aan kolommen krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om het InnerBlocks component uit te breiden en zo hun eigen template opties in te stellen, welke verschijnen zodra zij een block invoegen. Het Columns block is in feite een voorbeeld-implementatie hiervan.

Overige verbeteringen in Gutenberg 6.0

Behalve de Layout Picker in het Columns block bevat Gutenberg 6.0 ook een aantal kleinere verbeteringen en bug fixes. Zo zijn de Snackbar meldingen die in Gutenberg 5.9 werden toegevoegd voor het communiceren van voltooide acties binnen de block editor interface, nu ook toegepast op het widgets venster. Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen kun je de changelog raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.