Gutenberg 6.3 verbetert toegankelijkheid

gutenberg 6.3

Grote verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid spelen de hoofdrol in de nieuwste update van de Gutenberg plugin. Twee weken na de release van Gutenberg 6.2 introduceert Gutenberg 6.3 een nieuwe Navigatie Modus en Bewerk Modus. Deze zijn onder andere bedoeld om de veelbesproken navigatieproblemen met een screen reader op te lossen. De editor wordt nu standaard in Navigatie Modus geladen.

Verbeterde toegankelijkheid

Riad Benguella beschrijft het als “een belangrijke mijlpaal op het gebied van toegankelijkheid van de editor.” Hij legt uit hoe het werkt:

“Je kunt nu met een enkele druk op Tab van block naar block gaan. Je kunt ook gebruik maken van de pijltjestoetsen om tussen blocks te navigeren. Zodra je bij het block komt dat je wilt bewerken, kun je naar Bewerk Modus gaan door op de Enter toets te drukken. Met de Escape toets ga je weer terug naar de Navigatie Modus.”

gutenberg 6.3

De nieuwe modi staan nog in de kinderschoenen. Ze zullen dus nog wel uitvoerig getest moeten worden voordat ze helemaal probleemloos werken.

Grote sprongen

Er waren al langer zorgen over de toegankelijkheid van Gutenberg. Deze werden in oktober 2018 door het Gutenberg team werden geadresseerd. Sindsdien hebben het Gutenberg team en het Accessibility Team grote sprongen gemaakt om de gebruikerservaring te verbeteren. De teams hebben samen maar liefst 54 van de 84 openstaande GitHub issues opgelost. Een groot deel van die issues was gerelateerd aan screen reader toegankelijkheid.

Overige verbeteringen in Gutenberg 6.3

Behalve een verbeterde toegankelijkheid bevat Gutenberg 6.3 ook een aantal andere verbeteringen. Hieronder vallen onder andere ondersteuning voor tekstuitlijning in Table block kolommen en border kleuren voor het Separator block. Ook is er een vernieuwd BlockPreview component. Dit biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om in elke context een voorvertoning van blocks te bekijken. Voor meer informatie over alle veranderingen in versie 6.3 kun je de officiële release post raadplegen.

Eén reactie op “Gutenberg 6.3 verbetert toegankelijkheid”

  1. Ik mis nog steeds bij Gutenberg een goede editor voor afbeeldingen die ik via mijn eigen bestand wil ( verbeteren en verscherpen of commentaar of watermerk enz.) wil plaatsen.

Geef een reactie