Hoe WordPress een sneller World Wide Web creëert | WP Handleiding

Hoe WordPress een sneller World Wide Web creëert

Op dit moment draait meer dan 40% van alle websites op WordPress. Dat is een enorm marktaandeel, wat gepaard gaat met een grote verantwoordelijkheid. De WordPress community besteedt dan ook veel aandacht aan het verbeteren van performance. In deze blogpost belichten welke verbeteringen er het afgelopen jaar in WordPress zijn doorgevoerd om een sneller World Wide Web te creëren.

Hoe WordPress een sneller World Wide Web creëert: de performance upgrades van het afgelopen jaar

  • De release van WordPress 6.3 “Lionel” bracht meerdere verbeteringen met betrekking tot het laden van afbeeldingen. Deze zijn uitgebreid beschreven in de officiële release post over WordPress 6.3 performance verbeteringen.
  • WordPress 6.4 “Shirley” bevatte meer dan 100 performance-gerelateerde updates, waaronder verbeteringen voor template loading en autoloading opties.
  • WordPress 6.5 “Regina” introduceerde meerdere performance optimalisaties voor de blok editor, welke resulteerden in een 5 x snellere typverwerking en 2 x snellere laadtijden.
  • WordPress 6.5 bevatte tevens een efficiëntere vertalings engine, welke de responstijd voor vertaalde WordPress websites met 23% verbeterde.
  • Begin 2024 lanceerde WordPress twee nieuwe performance plugins: Auto-sizes for Lazy-loaded Images en Speculation Rules (inmiddels hernoemd tot Speculative Loading).
  • In het najaar van 2023 lanceerden het WordPress Performance Team en Plugin Review Team samen de Plugin Check plugin (PCP). Met deze tool kunnen ontwikkelaars testen of hun plugins aan de vereiste standaarden voor het WordPress.org plugin directory voldoen – en performance speelt hier natuurlijk een belangrijke rol in.

Wat we kunnen verwachten voor WordPress 6.6

De roadmap voor WordPress 6.6, waarvan de release gepland staat voor juli 2024, laat zien dat we nog heel wat performance verbeteringen kunnen verwachten. Zo wordt er gewerkt aan het verder optimaliseren van laadtijden, onder andere middels verbeterde caching van theme.json en autoload opties.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.