5 tips voor een duurzamere WordPress site in 2021

5 tips voor een duurzamere WordPress site in 2021

Eerder deze week vertelden we hoe je kunt checken hoe groen jouw WordPress site is. Is het jouw voornemen om een duurzamere WordPress site te bouwen? Deze 5 tips helpen je op weg!

Tips voor een duurzamere WordPress site

#1. Kies een groene webhost

Een duurzame site begint met een duurzame webhost. Dat is nog best tricky! Als eindgebruiker heb je immers nauwelijks zicht op hoe een hosting bedrijf precies werkt, welke energieleverancier ze gebruiken, enzovoorts. Steeds meer webhosts bieden ‘groene hosting’ aan. Maar vergeet niet dat een webhost zelf ook weer afhankelijk is van een of meerdere datacenters. Het zijn eigenlijk die datacenters – en de energieleveranciers waar zij stroom van afnemen – die grotendeels bepalen hoe duurzaam een webhost uiteindelijk is. 

#2. Gebruik een eco-vriendelijk WordPress thema

Je thema vormt de basis van je website, dus het is niet zo verwonderlijk dat dit een grote impact heeft op hoe duurzaam je site is. Check deze 3 eco-vriendelijke WordPress thema’s of ga zelf eens op zoek. Minimalistische thema’s scoren doorgaans erg goed op duurzaamheid.

#3. Beperk je plugins

We zijn allemaal dol op plugins. Ze maken het immers heel makkelijk om nieuwe features aan je site toe te voegen, zonder dat je hoeft te programmeren. Maar als je een duurzamere WordPress site wilt bouwen, is het goed om eens kritisch te kijken naar de plugins die je nodig hebt. Waarom? Wel, plugins zijn geprogrammeerd in PHP, een zogeheten server-side programmeertaal. Als iemand je site bezoekt en een bepaald deel van de PHP code triggert, moet dat verzoek verwerkt worden door de PHP-module op je webserver. Dat resulteert in meer dataverbruik. Bedenk voordat je een plugin installeert dus goed of je die plugin wel echt nodig hebt – of zoek desnoods een lichtgewicht alternatief.

#4. Minimaliseer afbeeldingen en video’s

Je moet sowieso al je WordPress afbeeldingen optimaliseren om je site sneller te maken. Nog beter (in elk geval met het oog op een duurzamere WordPress site) is om gewoon geen beeldmateriaal te gebruiken! Goed, dit gaat tegen een aantal trends in. Maar het kan echt lonen om met name het aantal decoratieve afbeeldingen en video’s te beperken. Kun je om wat voor reden dan ook echt geen beeldmateriaal schrappen, dan is lazy loading een goed idee. Check onze top 5 dedicated lazy load plugins

#5. Verwijder wat je niet nodig hebt

Geef je WordPress site een grote voorjaarsschoonmaak – en herhaal dat elk jaar! Zorg daarbij dat je alles verwijdert dat je niet nodig hebt. Inclusief niet-gebruikte thema’s en plugins, oude blogbericht revisies, ongebruikte mediabestanden, spam reacties, dode links, enzovoorts. Hoe minder onnodige zaken er op de server staan, hoe minder energie er nodig is – en dus hoe duurzamer je site.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.