Hoe groen is jouw WordPress site?

Hoe groen is jouw WordPress site?

We hebben al eerder geschreven over duurzaam web development, en alles wijst erop dat deze trend in 2021 zal doorzetten. Voor degenen die er nog niet bekend zijn met dit concept leggen we hieronder uit waarom websites vaak zoveel energie verbruiken en hoe het komt dat er nog zo weinig aandacht wordt besteed aan groen webdesign. Tot slot helpen we je bij het beantwoorden van de vraag: Hoe groen is jouw WordPress site? 

Waarom verbruiken websites zoveel energie?

De reden dat het gros van de websites op het World Wide Web zoveel energie verbruikt, komt vooral door een gebrek aan kennis. De meeste WordPress designers gebruiken veelzijdige thema’s die propvol zitten met JavaScript, custom fonts, high res afbeeldingen en video om de meest aantrekkelijke sites te realiseren. Maar dit soort thema’s zijn doorgaans niet geoptimaliseerd voor websites die het grootste deel van die hulpmiddelen niet nodig hebben. Sites die niet zijn ontwikkeld volgens de principes van duurzaam webdesign, zijn vaak heel erg zwaar. Dat betekent dat ze meer server ruimte vereisen. Dat er meer ventilatie nodig is om de servers te koelen.Dat accu’s van smartphones, tablets en laptops sneller leegraken. Dat ze de kostbare tijd van bezoekers verspillen. En dat ze over het algemeen een grotere CO2-uitstoot hebben.

Hoe komt het dat er nog zo weinig aandacht wordt besteed aan groen webdesign?

Het is iets waar veel web developers gewoon niet over nadenken. Dat is niet zo vreemd. Tijdens mijn opleiding werd er aandacht besteedt aan alle aspecten van web development: ik kreeg vakken als programmeren, informatiearchitectuur, UX, content, marketing, communicatie, webdesign, audiovisual design en zelfs 3D-design. Maar er is in die acht jaar tijd in geen enkele les ook maar één woord gerept over duurzaamheid of ecologisch verantwoord design – termen die nu juist heel relevant zijn. 

Zelfs de web developers die wel weten hoe ze groene sites moeten bouwen, kiezen toch vaak een shortcut. Het kost immers meer geduld, motivatie en discipline om een groene website te bouwen. Daarbij staan veel van de principes van duurzaam webdesign lijnrecht tegenover de huidige trends; een groene website maakt minimaal gebruik van afbeeldingen en video’s, en dat is nu precies wat mensen nu willen zien. 

Hoe groen is jouw WordPress site?

Nu ben je ongetwijfeld wel benieuwd geworden: Hoe groen is jouw WordPress site? Er zijn verschillende online tools die een aardig beeld kunnen geven van hoe duurzaam jouw site is:

www.ecograder.com

www.websitecarbon.com

www.thegreenwebfoundation.org

Er zal ongetwijfeld ruimte zijn voor verbetering. Binnenkort gaan we hier verder op in en laten we zien hoe jij een groene WordPress site kunt realiseren! 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.