Geef je WordPress site een grote voorjaarsschoonmaak!

Geef je WordPress site een grote voorjaarsschoonmaak!

De lente is in aantocht! Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak dus. Is je WordPress website een beetje traag? Heb je een verzameling met plugins die je eigenlijk niet gebruikt? En hoe zit het met al die drafts die je nog niet gepubliceerd hebt? Met deze tips maak je snel weer schoon schip!

Geef je WordPress site een grote voorjaarsschoonmaak!

Stap 1: Maak een backup

Begin elke schoonmaakbeurt met een complete backup van je website. Dit kun je handmatig doen of met behulp van een plugin. Kijk eens naar onze selectie met de 5 beste backup plugins voor WordPress.

Stap 2: Update WordPress en alle plugins en thema’s

Werk WordPress bij naar de meest recente versie en zorg dat je ook al je plugins en thema’s update. Wil je je nooit meer zorgen meer hoeven maken over updates en de veiligheid van je WordPress website, dan is het aanschaffen van het WordPress Website Update Pakket zeker de moeite waard.

Stap 3: Gooi de plugins en thema’s die je niet gebruikt weg

Je hebt ongetwijfeld wel een aantal plugins staan die je hebt uitgeprobeerd maar niet meer gebruikt. Deze kun je het beste deactiveren en verwijderen. Hoe dat moet kun je hier lezen. Heb je meerdere plugins geïnstalleerd die eigenlijk hetzelfde doen? Kies er één die je wil houden en verwijder de rest. Als je overbodige thema’s wil verwijderen en je actieve thema een child thema is, let dan op dat je het parent thema niet per ongeluk weggooit. Hou ook het standaard thema van WordPress, voor het geval dat.

Stap 4: Haal de bezem door je Media Bibliotheek

Je Media Bibliotheek staat ongetwijfeld vol met afbeeldingen die niet helemaal goed zijn bijgesneden, te donker zijn of toch niet geschikt waren voor een artikel. Met behulp van de Kraken WordPress plugin kun je makkelijk je hele Media Bibliotheek optimaliseren en de performance van je website verbeteren.

Stap 5: Ruim je WordPress Database op

Je hebt de meeste kamers schoongemaakt. Nu is het tijd om de verborgen rommel in de kast op te ruimen. We hebben het dan over je WordPress database. In dit artikel kun je lezen waarom het opschonen van je database zo belangrijk is. Gelukkig is de klus zo geklaard met behulp van de WP Sweep plugin!

Het resultaat van je harde werk

Ben je eenmaal klaar met je voorjaarsschoonmaak, dan zal je website ongetwijfeld beter presteren. En het is ook gewoon wel fijn om weer met een opgeruimde website aan de slag te gaan!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.