Een WordPress plugin verwijderen doe je zo!

wordpress plugin verwijderen

Wat is het eerste dat je doet zodra je WordPress hebt geïnstalleerd? Plugins installeren natuurlijk! Maar naarmate je website (en je vaardigheden) groeien, kan het zijn dat je erachter komt dat bepaalde plugins niet langer aan je wensen en behoeften voldoen. Het kan ook zijn dat je destijds meerdere plugins hebt geïnstalleerd om uit te vinden welke het beste werkt in jouw situatie. In zulke gevallen is het belangrijk dat je de plugins die je niet meer gebruikt deactiveert en verwijdert. In dit artikel leggen we uit hoe een WordPress plugin verwijderen op de juiste manier gebeurd, en waarom dit zo belangrijk is.

Waarom moet je een WordPress plugin verwijderen?

Het installeren van WordPress plugins is makkelijk. Maar het is ook belangrijk om de plugins die je niet wil gebruiken verwijdert.

WordPress plugins kun je vergelijken met apps die op je site draaien. Dit geeft ze een aanzienlijke hoeveelheid controle over je site. Hoewel plugin ontwikkelaars hun best doen om te zorgen dat plugins veilig zijn, blijkt in de praktijk dat er zo nu en dan nog wel eens een foutje wordt gemaakt. Dat betekent dat een geïnstalleerde plugin die je niet gebruikt een potentieel risico kan zijn voor de veiligheid van je website.

Ook zorgt het houden van onnodige bestanden dat het meer tijd zal kosten om een WordPress backup te herstellen of te downloaden. En op de juiste manier een WordPress plugin verwijderen zorgt dat je database vrij blijft van “junk data” die plugins vaak achterlaten.

Het verschil tussen het deactiveren en het verwijderen van een WordPress plugin

Veel gebruikers hebben de gewoonte om simpelweg naar een plugin pagina te gaan en de plugins die ze niet willen gebruiken te deactiveren.

Het deactiveren van een plugin zonder deze permanent te verwijderen kan erg handig zijn voor het debuggen van je website, omdat je instellingen en configuratie hetzelfde blijven als je de plugin weer reactiveert. Maar in veel gevallen vinden gebruikers een alternatieve oplossing, en gebruiken ze de gedeactiveerde plugin niet meer. En ook een gedeactiveerde plugin kan je site kwetsbaar maken; hij kan nog altijd gebruikt worden om kwaadaardige scripts te draaien. En als je dan niet de nodige veiligheidsmaatregelen hebt getroffen, zoals het installeren van een firewall, dan kan dit rampzalige gevolgen hebben.

Hoewel je wel update notificaties krijgt voor gedeactiveerde plugins die door WordPress worden gehost, krijg je deze niet voor premium plugins. Dat is waarom we altijd aanraden dat je alleen een plugin deactiveert wanneer je deze tijdelijk wilt uitschakelen. Als je niet van plan bent een plugin binnen korte tijd weer te activeren, is het beter de plugin helemaal te verwijderen. Vergeet niet, je kunt een plugin altijd weer downloaden en opnieuw installeren.

Zo verwijder je een WordPress plugin

WordPress maakt het ons gelukkig heel gemakkelijk om vanaf de Plugins pagina op je WordPress Dashboard plugins te verwijderen. Je ziet hier een lijstje met de plugins die je op dit moment op je website geïnstalleerd hebt. Je kunt deze ook filteren op “Active,” “Inactive” en “Recently Active.” Onder elke actieve plugin staat een linkje waarmee je de plugin kunt deactiveren. Onder elke inactieve plugin staat een “Delete” linkje waarmee je de plugin kunt verwijderen. Klik je hierop, dan zal WordPress je vragen om te bevestigen dat je die plugin wil verwijderen. Klik je op “Yes, delete these files,” dan zal WordPress veilig de WordPress plugin verwijderen van je server.

wordpress plugin verwijderen

Er zijn nog een aantal optionele stappen die je kunt nemen om eventuele sporen van de plugin te verwijderen. Deze worden echter niet aanbevolen voor absolute beginners.

Extra bestanden van een WordPress plugin verwijderen

In de meeste gevallen volstaat het om alleen de WordPress plugin te verwijderen zoals hierboven staat beschreven. Er zijn echter een aantal plugins die ook bestanden buiten de plugins map opslaan, in de wp-content map. Die bestanden worden niet verwijderd bij het verwijderen van de plugin zelf.

Met behulp van een FTP programma kun je de /wp-content/ map van je site bezoeken en controleren op eventuele extra bestanden. Die kun je dan direct van je server verwijderen.

Ongebruikte shortcodes in WordPress verwijderen

Veel WordPress plugins maken gebruik van shortcodes om dingen toe te voegen aan pagina’s of blogberichten. Zodra je een plugin deactiveert of verwijderd, worden die shortcodes aan de voorkant zichtbaar. En dat ziet er natuurlijk niet zo netjes uit. Gelukkig kun je shortcodes eenvoudig uitschakelen door onderstaande code in het functions.php bestand te plakken:

add_shortcode( ‘pluginshortcode’, ‘__return_false’ );

Deze code zorgt ervoor dat de shortcode wordt teruggezet en niets meer weergeeft. Vergeet niet om pluginshortcode te vervangen door de shortcode tag die gebruikt wordt door de plugin die je hebt verwijdert. Zou je de betreffende plugin ooit weer willen gebruiken, dan moet je die regel code natuurlijk wel weer weghalen.

De WordPress database opschonen

Sommige WordPress plugins creëren hun eigen tabellen in de WordPress database. Je kunt die tabellen verwijderen via phpMyAdmin. Zorg er wel voor dat je altijd een complete WordPress backup maakt voor je iets aanpast aan de WordPress database!

Klik in phpMyAdmin op je database en selecteer de tabellen die je wil verwijderen. Onder de lijst met tabellen staat een drop down met ‘with selected.’ Daar klik je op, en vervolgens selecteer je ‘Drop.’ Nu krijg je een waarschuwing dat je op het punt staat de tabellen te verwijderen. Klik op ‘Yes’ om te bevestigen. Hou er wel rekening mee dat je deze actie niet kunt terugdraaien; zodra de tabellen zijn verwijdert kun je ze niet herstellen, tenzij je een backup hebt.

Als het goed is weet je nu hoe je een WordPress plugin op de juiste manier moet verwijderen.

13 reacties op “Een WordPress plugin verwijderen doe je zo!”

 1. Tom Berends schreef:

  Beste mensen,
  Ik kan wel plugins toevoegen, maar ik kan ze niet meer deactiveren of verwijderen, heel vervelend. Hoe kan ik dat oplossen?
  Alvast dank!
  Tom

 2. Rinco schreef:

  Ik wil WordAds uitzetten, verwijderen… Maar ik kan nergens vinden hoe.

 3. Anja Verhaar schreef:

  Ik heb een vraag over het definitief verwijderen van widgets. Ze blijven bij mij staan, rechts in het widgetmenu. Maar de lijst wordt heel groot, ook al zijn ze inactief. Kan ik dat schonen?
  alvast bedankt

 4. Rob de koning schreef:

  Beste thijs, wat te doen. Ik heb mijn plugin, contact form 7 willen updaten, waarna hij de melding gaf, ik kan de oude niet verwijderen.
  Na opnieuw opstarten was de plugin weg en ook mijn contact pagina was leeg.
  Toen heb ik de nieuwe versie willen downloaden, geen probleem zou je zeggen maar toen kreeg ik de melding, u heeft al een bestand met deze naam……..dus mislukt.
  Heel vervelend……misschien weet jij een eenvoudige oplossing
  Groetjes Rob

  • Thijs Verhoeven schreef:

   Dag Rob,
   Dank je voor je vraag, heb je toegang tot de FTP omgeving van je website? Zo niet, dan kun je die toegang sowieso opvragen bij je hosting partij. Als je toegang hebt moet je even naar de map /plugins/ gaan (staat in de map wp-content) en dan de contact form 7 plugin opzoeken. De naam van de map wijzigen zou al voldoende moeten zijn om de nieuwe te kunnen installeren.

   Hoop dat dit helpt.
   Mvg
   Thijs

 5. Ik heb inderdaad mijn quota voor plugins overschreden. Maar het probleem is dat ik niet eens weet wat plugins zijn (ik ben 65 jaar en zo goed als digibeet). Ondertussen hebben bereidwillige mensen mij al pagina’s toegestuurd om dat uit te leggen, maar ik bedoel dus dat ik nog nooit een plugin VRIJWILLIG heb toegevoegd. Ik zou dus ook niet weten welke plugins ik moet behouden en welke ik moet verwijderen. Maar vooral: het symbooltje om plugins te verwijderen (tussen “weergave” en “gebruikers”) staat niet op mijn werkbalk en dus kan ik er ook niet aan!

 6. Het symbool voor plug-ins (tussen “weergave” en “gebruikers”) ontbreekt op mijn balk op het dashboard.

  • Thijs Verhoeven schreef:

   Dag Ronny, dank je voor je vraag,
   Ben je op dit moment beheerder / superadmin? Het lijkt erop alsof je niet genoeg rechten hebt om plugins toe te voegen. Of gebruik je een multi-site? Zo ja, dan staat het namelijk ergens anders.

   Groet,
   Thijs

Geef een reactie