Wat gebeurt er als je je WordPress thema verandert?

Wat gebeurt er als je je WordPress thema verandert?

Met de grote hoeveelheid aan WordPress thema’s kan het verleidelijk zijn om naar een nieuw thema over te schakelen. Maar voordat je dat doet moet je weten dat je dan bepaalde design elementen en functionaliteiten kunt kwijtraken. Wat gebeurt er precies als je je WordPress thema verandert?

Wat gebeurt er als je je WordPress thema verandert?

Het kan soms lastig zijn om te weten voor welke design elementen en functionaliteiten je thema verantwoordelijk is. Sommige WordPress thema’s zijn heel simpel en bevatten slechts een basisdesign, terwijl andere WordPress thema’s juist heel uitgebreid zijn; deze bevatten vaak meer aanpassingsmogelijkheden en extensies om je website aan te passen. Design en content zijn in WordPress gescheiden. Dat betekent dat als je je WordPress thema verandert, je in elk geval geen content kwijtraakt – al je pagina’s en blogposts blijven gewoon behouden. Toch kan er soms meer veranderen dan je had verwacht. Hierbij kun je denken aan:

De locaties van je navigatie menu’s

Je navigatie menu’s blijven zoals ze zijn als je je WordPress thema verandert. Het kan echter wel zijn dat ze op andere plekken worden weergegeven. Gelukkig kun je dit eenvoudig veranderen door op je WordPress dashboard naar Weergave > Menu te gaan en je navigatie menu in de drop down te selecteren. Vervolgens vink je aan waar je wilt dat dat menu wordt weergegeven.

WordPress thema instellingen

Elk WordPress thema heeft zijn eigen aanpassingsopties. Deze kunnen veel aspecten van je site bepalen, waaronder:

  • Website logo
  • Favicon
  • Headers
  • Footers
  • Achtergrondafbeeldingen
  • Lettertypes

Dit zijn elementen die je vaak dus opnieuw zult moeten plaatsen of instellen als je van WordPress thema verandert.

Code snippets in functions.php

Als je custom code snippets aan functions.php hebt toegevoegd, dan raak je die kwijt als je van thema wisselt. Dit kun je gelukkig heel gemakkelijk voorkomen door een code snippets plugin zoals WPCode te gebruiken.

Thema-specifieke shortcodes

Veel WordPress thema’s hanteren hun eigen shortcodes om bepaalde functionaliteiten toe te voegen, zoals knoppen, sliders, galerijen en kolom layouts. Als je een ander thema activeert, dan werken die thema-specifieke shortcodes niet meer.

Tot slot

Wil je zeker weten dat er niets mis gaat als je een nieuw thema activeert? Lees dan onze blogpost over veilig je WordPress thema veranderen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.