Van alle bestanden in de WordPress core zijn er maar weinig zo veelzijdig als functions.php. Als je weet wat dit bestand doet en hoe je ermee moet werken, kun je met slechts een paar regeltjes code allerlei functies aan je WordPress site toevoegen. Zonder dat je hiervoor een plugin hoeft te installeren.
Wat is het functions.php bestand en wat kun je ermee?
Het functions.php bestand is één van de bestanden in de WordPress core. Met andere woorden, zonder dit bestand functioneert je website niet! Je kunt het gebruiken als provisorische manier om nieuwe functies aan je site toe te voegen, zoals nieuwe widgets. Het is een perfect alternatief voor WordPress plugins, met name als het gaat om relatief simpele of tijdelijke features. Als je met het bestand aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten dat er een ‘parent’ functions.php bestand is. Deze beïnvloed je volledige website. Maar elk WordPress thema heeft ook een eigen ‘child’ versie van het bestand, net zoals bijvoorbeeld je style.css bestand dat heeft. En die ‘child’ versie stelt je in staat om functies bij specifieke thema’s te implementeren, zonder dat de ‘parent’ versie wordt beïnvloed.
Hoe kan ik het functions.php bestand aanpassen?
Als je het functions.php bestand wil aanpassen, kun je het beste een child thema aanmaken (als je dat nog niet hebt gedaan) om te voorkomen dat je aanpassingen verdwijnen na een update. Het is tevens aan te raden om altijd even een backup van je website te maken, in het geval er iets fout gaat. Om toegang te krijgen tot je functions.php bestand heb je een FTP client zoals FileZilla nodig. Hiermee kun je naar wp-content/themes/ navigeren. In die map vindt je al je thema’s. Elk thema heeft een eigen map, waar ook het functions.php bestand van dat thema in zit. Klik hierop met je rechter muisknop en selecteer ‘Edit’ of ‘Bewerken.’ Je standaard tekstbewerker wordt geopend, en dan kun je naar hartenlust dingen aanpassen.
Volgende week gaan we verder met functions.php, en leggen we een aantal handige hacks uit waarmee je de functionaliteit van je WordPress site kunt uitbreiden zonder dat je een plugin hoeft te installeren.