Veilig je WordPress thema veranderen

Veilig je WordPress thema veranderen

Het thema is een belangrijk onderdeel van de identiteit van je WordPress website. En als die identiteit zich evolueert, kan het zijn dat je op een gegeven moment de behoefte krijgt om je WordPress thema te veranderen. Misschien omdat je een nieuwe look en feel wilt voor je site, omdat je met rebranding bezig bent of omdat je toe bent aan een premium thema met aanvullende features. Het wijzigen van je thema gaat echter wel gepaard met enige risico’s, zoals esthetische problemen en kapotte layouts. Gelukkig is er iets dat je kunt doen om die risico’s tot een minimum te reduceren. Wil jij veilig je WordPress thema veranderen? In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet! 

De risico’s van je thema wijzigen

Elke webdeveloper weet hoe belangrijk het is dat content en design zoveel mogelijk gescheiden blijven. Dit maakt het namelijk veel makkelijker om het uiterlijk van je site te veranderen zonder dat dit de inhoud beïnvloed. Over het algemeen kun je er vanuit gaat dat de website elementen die los staan van je thema, niet worden beïnvloed door het activeren van een nieuw thema. Thema-specifieke features kunnen echter wel problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan shortcodes of widgets die speciaal zijn ontwikkeld voor je huidige thema. Daarnaast kunnen er opmaak fouten ontstaan. Soms gaat het veranderen van een thema heel soepel en hoef je nauwelijks iets aan te passen. Maar als je pech hebt eindig je met een rommelig design of misschien zelfs wel met een compleet onbruikbare website. Veilig je WordPress thema veranderen is dan ook van essentieel belang.

Veilig je WordPress thema veranderen

Wil jij veilig je WordPress thema veranderen, zorg dan dat je de volgende stappen volgt:

Stap 1: Maak een backup van je huidige website

Frequente backups zijn essentieel voor de algemene veiligheid van je site, maar ze helpen ook om je op de ergste scenario’s voor te bereiden als je je thema wijzigt. Zorg dat je een betrouwbare backup plugin hebt, zoals bijvoorbeeld BackupBuddy of ManageWP, en gebruik deze om een volledige backup te maken van je huidige website. Zo heb je altijd nog iets om op terug te vallen als er straks iets mis gaat.

Stap 2: Zet een testomgeving op

Je kunt de nieuwe site beter niet meteen live zetten. Als je je thema gaat veranderen, wil je immers eerst rustig controleren of alles er netjes uitziet en of de site naar behoren werkt. Daarom raden we aan om een testomgeving op te zetten: een stabiele kopie van je website waar je op je gemak ‘achter de schermen’ dingen kunt wijzigen. ManageWP, bijvoorbeeld, heeft een premium Clone feature die het makkelijk maakt om zo’n testomgeving op te zetten. Zoek je een gratis oplossing, dan is TasteWP het overwegen waard.

Stap 3: Installeer je nieuwe thema in de testomgeving

Zodra je testomgeving klaar staat, kun je hierop je nieuwe thema installeren. Neem de tijd om alles zorgvuldig te controleren! Check op missende of kapotte elementen, slecht weergegeven content, de werking van contactformulieren, enzovoorts. Als je eventuele problemen verholpen hebt, kun je je site gaan customizen. Dus het kleurenpalet aanpassen, logo’s invoegen, enzovoorts. 

Stap 4: Zet je nieuwe website live

Ben je helemaal tevreden met je nieuwe website in de testomgeving? Dan is het tijd om live te gaan! Je vervangt je live website nu door de website met het nieuwe thema die je in de testomgeving hebt gecreëerd. Als er tijdens de livegang iets misgaat, kun je altijd nog terug door de backup die je in stap 1 hebt gemaakt terug te zetten.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.