Server vereisten voor WordPress | WP Handleiding

Server vereisten voor WordPress

Alle websites op het World Wide Web, en dus ook WordPress websites, vereisen een server om te functioneren. De server is de plek waar alle websitebestanden, databases, media, content en andere data worden opgeslagen en online toegankelijk worden gemaakt voor bezoekers. Het mooie van WordPress is dat het in vrijwel elke hosting omgeving werkt. Maar als je zeker wilt weten dat je geen problemen krijgt met performance als gevolg van beperkte server specificaties, dan is het belangrijk om checken of een hosting provider voldoet aan de minimale server vereisten voor WordPress.

Wat zijn de belangrijkste server vereisten voor WordPress?

Hieronder hebben we de belangrijkste server vereisten voor WordPress op een rijtje gezet.

#1. PHP-versie

PHP is een open source programmeertaal die gebruikt wordt voor het bouwen van interactieve websites. WordPress zelf is ook geschreven in PHP. Er worden regelmatig nieuwe PHP-versies uitgerold en elke versie krijgt gedurende een aantal jaar updates. Momenteel vereist WordPress een server met minimaal PHP 7.4 om goed te werken. Maar omdat er voor die versie geen security updates meer worden uitgebracht, wordt aangeraden om altijd de meest recente PHP-versie te gebruiken. Zo kun je controleren op welke PHP versie je WordPress site draait.

#2. MySQL of MariaDB versie

MySQL en MariaDB zijn database beheersystemen. Je hebt een van deze twee systemen nodig om WordPress te kunnen installeren en gebruiken. Momenteel adviseert WordPress minimaal MySQL versie 5.7 of MariaDB versie 10.4 aan. Het is het beste als de database wordt opgeslagen op een solid-state drive (SSD) – daarmee ben je namelijk verzekerd van een goede performance.

#3. NGINX of Apache server software

De beste web server software voor WordPress is NGINX of Apache. Apache heeft als voordeel dat het betrouwbaar is en veel aanpassingsmogelijkheden biedt. Het nieuwere NGINX is sneller en vereist minder capaciteit dan Apache, maar is minder flexibel.

#4. Https ondersteuning

Een van de belangrijkste server vereisten voor WordPress is https ondersteuning. Om de veiligheid te waarborgen én vertrouwen te wekken bij je bezoekers heb je tegenwoordig namelijk SSL nodig op je WordPress site. Dat betekent een SSL-certificaat installeren en https instellen voor je website. Check dus of je hosting provider https ondersteuning en SSL certificaten biedt.

#5. Server hardware

Een aantal belangrijke specificaties met betrekking tot server hardware zijn:

Opslagruimte: WordPress vereist minimaal 1 GB aan schijfruimte, maar het is raadzaam om te kiezen voor een hosting pakket met minimaal 10 GB aan opslag. Naast de WordPress installatie zelf heb je immers voldoende ruimte nodig voor thema’s, plugins, afbeeldingen en andere data.

Geheugen (RAM): WordPress zelf vereist ten minste 512 MB RAM, maar het is raadzaam om te kiezen voor een server met uitbreidingsmogelijkheden. Hoe groter je site wordt, hoe meer RAM je nodig hebt om een goede performance te waarborgen.

CPU: De CPU of processor kan beschouwd worden als het brein van de server en is bepalend voor hoeveel processen er tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. WordPress zelf vereist een CPU van slechts 1.0 GHz om normaal te kunnen functioneren, maar meer is natuurlijk altijd beter!

#6. Server locatie en CDN opties

De afstand tussen de fysieke locatie van de server en die van de bezoeker beïnvloed de laadtijden van je WordPress website. Hoe kleiner de afstand tussen de server en de bezoeker, des te sneller de website voor die bezoeker zal laden. Als je doelgroep zich in Nederland bevindt, dan is het dus logisch om voor een in Nederland gevestigde provider te kiezen. Maar wat als je een internationale doelgroep hebt? Veel hosting providers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om gebruik te maken van een Content Delivery Network (CDN): een netwerk van servers verspreid over meerdere locaties, waar statische versies van je website worden opgeslagen. Elke bezoeker krijgt dan de website te zien die op de dichtstbijzijnde server in het CDN staat. Wil je hier meer over weten, lees dan onze blogpost met 6 redenen om een Content Delivery Network te gebruiken.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.