Saaie WordPress website symptomen en wat je eraan kunt doen

7 symptomen van een saaie WordPress website – en wat je eraan kunt doen

Het World Wide Web is een interactief, virtueel onbeperkt medium. Dat betekent dat jouw kleine hoekje, je website, heel veel potentie heeft. Er is dan ook geen enkele reden waarom je genoegen zou nemen met een saaie website. Maar hoe zou je een saaie WordPress website eigenlijk definiëren? Is het mogelijk dat je misschien niet door hebt dat je website saai is? In dit artikel bespreken we een aantal symptomen van een saaie WordPress website, en geven we tips over wat je kunt doen om alles wat interessanter te maken.

7 symptomen van een saaie WordPress website

#1. Je homepagina heeft geen focuspunt

De meest veelvoorkomende fout die leidt tot een saaie WordPress website is een homepagina met te veel of juist te weinig content. Teveel content, en het ziet er te rommelig en chaotisch uit; te weinig content, en je verspilt kostbare kansen. Beide kunnen in een saaie gebruikerservaring resulteren.

Wat kun je eraan doen: Denk na over wat bezoekers echt moeten weten, en pas je content aan zodat je hen kan verleiden om verder te klikken. Zorg ook voor een grote, opvallende afbeelding of voeg wat beweging toe met een slider. Zorg voor iets gewaagds dat de belangrijkste boodschap die je wilt overbrengen kan vertegenwoordigen.

Kijk eens naar dit voorbeeld: Er staat niet bijzonder veel content op de homepagina van Patagonia.com, maar je ziet direct waar het focuspunt ligt. De full-width sliders bevatten informatie die bezoekers direct een idee geeft van waar het bedrijf mee te maken heeft.

saaie WordPress website

#2. Er zijn te weinig mogelijkheden voor interactie

Interactiviteit is één van de belangrijkste uitgangspunten voor een goede website. Een gebrek aan interactiviteit zorgt automatisch voor een saaie WordPress website. Zonder interactiviteit had je tenslotte ook gewoon een brochure kunnen laten drukken.

Wat kun je eraan doen: Het mooie van interactiviteit is dat het vele vormen kan aannemen. Je hebt niet altijd een grote, flitsende interface nodig. Sterker nog, de meest simpele verbeteringen, zoals fotogalerijen, social sharing knoppen, subtiele animaties en ouderwetse hover-effecten op links en afbeeldingen hebben vaak de meest positieve impact.

Kijk eens naar dit voorbeeld: Webdesignernews.com biedt bezoekers verschillende opties op het gebied van interactie; ze kunnen artikelen indienen, resultaten filteren, stemmen, delen en reacties achterlaten.

saaie WordPress website

#3. Je hebt te grote lappen tekst

Grote lappen tekst zijn een no-go als het om je website gaat. Je bezoekers willen dat helemaal niet zien. Ze willen informatie aangeleverd krijgen in hapklare brokken, die makkelijk te verteren zijn.

Wat kun je eraan doen: Breek grote lappen tekst op met relevante foto’s en infographics. Zorg ook dat je voldoende gebruik maakt van HTML headers (H2, H3, enz.) om je teksten in meerdere ‘blokken’ te verdelen. Wissel alinea’s zo nu en dan af met bulletpoints.

Kijk eens naar dit voorbeeld: TheAtlantic.com publiceert veel longform artikelen. Maar omdat ze gebruik maken van een combinatie van dikgedrukte quotes en afbeeldingen, zorgen ze dat hun lange teksten op een effectieve manier worden opgebroken.

saaie WordPress website

#4. Calls to Action zijn onduidelijk of niet-bestaand

Websites met onduidelijke Calls to Action zijn een beetje zinloos. Je wil dat je bezoekers een bepaalde actie ondernemen, toch? Of dat nu het lezen/delen/liken van een artikel is, het kopen van een product of het inschrijven voor je nieuwsbrief maakt niet uit. Onduidelijke of niet-bestaande CTA’s zijn een gemiste kans!

Wat kun je eraan doen: Zorg eerst dat je op elke pagina van je website een CTA neerzet. Vervolgens ga je kijken hoe je die CTA’s zo to-the-point en herkenbaar mogelijk kunt maken. Een set met mooie icoontjes kan helpen om de aandacht naar de juiste plek te leiden.

Kijk eens naar dit voorbeeld: De CTA’s op de Beoplay.com zijn kristalhelder, en bevatten beschrijvende teksten en iconen om bezoekers te leiden. Simpel, maar effectief.

saaie WordPress website

#5. Je WordPress thema is inadequaat

Een verouderd of ondermaats thema kan een negatief effect hebben op je WordPress website. Als je bijvoorbeeld een thema hebt dat nauwelijks aanpassingsmogelijkheden biedt, kan dit je branding en herkenbaarheid tenietdoen. Je moet in staat zijn om zowel de look en feel als de functionaliteit van je site aan te passen zodat het een weerspiegeling van jou (of je onderneming) wordt.

Wat kun je eraan doen: Lees je in over hoe je het perfecte WordPress thema kunt vinden. Zoek naar een flexibel WordPress thema dat volop aanpassingsmogelijkheden biedt. Ben je niet zo goed met HTML, CSS en programmeren, kies dan voor een thema met een drag & drop builder (zoals Visual Composer). Daarmee kun je aantrekkelijke layouts creëren zonder dat je ook maar één regel code hoeft te typen.

Kijk eens naar dit voorbeeld: Het Avada Charity thema biedt alle moderne design features die je van een goed WordPress thema mag verwachten, inclusief een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden.

saaie WordPress website

#6. Je blog is al maanden (of jaren) niet geüpdatet

Niets is zo saai als een website waar de ‘nieuwste’ blogpost een paar jaar oud is. Het geeft de indruk dat je website geen prioriteit is. Bovendien zullen bezoekers denken dat je niets interessants te melden hebt.

Wat kun je eraan doen: Het runnen van een onderneming is lastig, en vrije tijd is schaars. Probeer meer tijd vrij te maken om te schrijven door productiever te leren werken en waar mogelijk WordPress werkzaamheden te automatiseren. Ben je zelf niet zo goed in schrijven, dan is het de moeite waard om een freelance tekstschrijver in te schakelen.

Kijk eens naar dit voorbeeld: Eén van de beste dingen aan Nintendo.com is dat ze hun bezoekers constant up-to-date houden. Door interviews met developers en behind-the-scenes artikelen te plaatsen zorgen ze bovendien dat hun fans steeds blijven terugkomen.

saaie WordPress website

#7. Je fonts zijn te gewoontjes

Web typografie is nu op een punt waar je simpelweg geen excuus meer hebt voor saaie fonts. Hoewel leesbaarheid altijd de eerste prioriteit moet zijn, is stijl ook belangrijk. Het juiste lettertype weerspiegelt je persoonlijkheid en het soort content dat je te bieden hebt.

Wat kun je eraan doen: Er zijn talloze fonts beschikbaar, waarvan een groot deel nog gratis te downloaden is ook. Kijk bijvoorbeeld eens op Dafont.com. Kies één of twee fonts die bij je huisstijl passen en ontdek wat voor positieve impact deze op je algehele look en feel kunnen hebben.

Kijk eens naar dit voorbeeld: De website van het Smithsonian NMAAHC maakt gebruik van typografie die direct de aandacht trekt en tegelijkertijd makkelijk leesbaar is. Het is een mix van serif en sans-serif fonts die niet heel erg verschillend zijn, maar toch uniek genoeg om op te vallen.

saaie WordPress website

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.