Zowel WordPress als Joomla kunnen gebruikt worden om geweldige websites te creëren. Beide zijn content management systemen (wat is een CMS?). Beide kunnen uitgebreid worden met plugins. Beide maken gebruik van thema’s om de look en feel van de site te veranderen. Beide kunnen op je eigen server geïnstalleerd worden. Beide zijn gratis. Beide hebben een actieve community.
Maar WordPress en Joomla hebben waarschijnlijk net zoveel verschillen als overeenkomsten. Maar wat zijn nu precies die verschillen? En nog belangrijker: welk website systeem is het beste?
Thema’s en templates
Beide systemen bieden mogelijkheden om de look en layout van je website te veranderen middels thema’s en templates.
Voor WordPress zijn er talloze gratis en premium thema’s beschikbaar, zowel op het internet als binnen WordPress zelf door te zoeken in het Themes tabblad. Installeren is een fluitje van een cent. De thema’s kunnen eenvoudig bewerkt worden in de Themes Editor. Elk element kan bewerkt worden.
In Joomla zijn er twee soorten templates: frontend en backend. Hoewel Joomla zelf geen template directory heeft, zijn er op het internet genoeg templates te vinden, waarvan ook veel gratis. Je kunt het gewenste template uploaden en bewerken in de template manager.
Plugins en extensies
Beide platformen bieden uitbreidingsmogelijkheden middels het gebruik van plugins en extensies.
Widgets en modules
Bij beide platformen kunnen de zijbalken van je website aangepast worden door widgets of mdoules toe te voegen.
WordPress is voorzien van een intuïtief drag en drop systeem, en je kunt instellen wanneer je wil dat de widget wordt weergegeven en wanneer niet.
Joomla beschikt over een lijst systeem, waarbij je modules aan of uit kunt zetten. Het werkt prima, maar de lijst is niet WYSIWYG, en je moet eerst de betreffende module selecteren en naar het edit venster gaan om hem aan te zetten en de volgorde te bepalen. Het vergt wat meer tijd om dit voor elke module te doen.
User Interface
WordPress heeft een gebruiksvriendelijk systeem voor het publiceren van content. Het is gemakkelijk om berichten te bewerken en een preview te bekijken voor je het bericht publiceert.
Ook in Joomla is content creëren makkelijk, maar bestaande berichten bewerken en previews bekijken is wat lastiger.
Beveiliging en onderhoud
Beide systemen beschikken over volop plugins en extensies om je website te beveiligen, en beide moeten handmatig onderhouden worden.
Conclusie
WordPress is een geweldig platform waarbij modificeren en publiceren makkelijker lijkt dan bij Joomla. Als je een blog wil opzetten, is WordPress de beste keuze. Natuurlijk kun je WordPress ook gebruiken voor het opzetten van een webshop of online portfolio. De kracht van WordPress ligt in de flexibiliteit van het systeem en het gebruiksgemak.
Joomla mag dan niet zo geschikt zijn voor bloggen, het is wel een heel goed platform voor multimedia sites en sites die veel content bevatten. Als je van plan bent een zakelijke website met een complexe content hiërarchie te bouwen, dan is Joomla een prima keuze. Joomla vergt wel wat meer tijd om alles door te krijgen. Maar die complexiteit is ook weer één van de belangrijkste sterke punten van dit platform. Welk website systeem het beste is hangt dus af van het doel van je website en je bereidheid om tijd te steken in het leren omgaan met het platform.