Een WordPress thema is een verzameling bestanden (template files genaamd) die zorgen voor de grafische interface van je WordPress website. Met andere woorden: alle stijlelementen die aan de voorkant zichtbaar zijn. Een thema bevat doorgaans meerdere template bestanden, afbeeldingen (.jpg’s en .gif’s), style sheets (.css bestanden) en de benodigde codes (.php bestanden). Sommige premium thema’s bevatten ook Photoshop bestanden (.psd bestanden), zodat je nog meer mogelijkheden hebt.
Een WordPress thema modificeert de manier waarop je website wordt weergegeven, zonder dat de onderliggende software (WordPress) wordt gemodificeerd.
De meeste WordPress thema’s bepalen:
- Het algemene design van je website
- Je fonts
- De kleuren
- Locaties van widgets
- De stijl van je blogposts
- Extra stilistische elementen
Een WordPress thema aanpassen
Dat wil echter niet zeggen dat twee websites met hetzelfde thema er ook hetzelfde uitzien. Het merendeel van de WordPress thema’s kan namelijk helemaal aangepast worden naar je wensen. Het aanpassen van een WordPress thema (uiterlijk) doe je door de stylesheets (style.css) te wijzigen en het aanpassen van de functionaliteiten van het WordPress thema doe je door de php bestanden te wijzigen. Dit is echter niet direct weggelegd voor beginnende webdesigners, aangezien fouten in deze bestanden de website kunnen laten crashen.
Meer weten over WordPress thema’s?
Leer alles over WordPress thema’s op de volgende pagina’s:
Wat is een WordPress thema? | Wat is het verschil tussen gratis en premium WordPress thema’s? | Waar vind ik WordPress thema’s? | Hoe installeer ik een WordPress thema?
Nog meer weten over WordPress?
In de WordPress handleidingen leggen wij stap voor stap uit hoe je zelf een prachtige WordPress website bouwt en deze ook nog eens supersnel maakt met behulp van de WordPress Optimalisatie handleiding. Wil je een echte kenner worden van WordPress? Start dan met de WordPress handleidingen.
Het is super handig dat je met een thema best veeel verschillende kanten op kunt. Zo kun je websites die aan elkaar gelinkt zijn een zelfde stijl geven terwijl ze er toch anders uitzien.