State of the Word 2023: de hoogtepunten | WP Handleiding

State of the Word 2023: de hoogtepunten

Op 11 december werd het State of the Word 2023 evenement gehouden, dit keer voor het eerst in Madrid. Vanuit deze locatie blikte Matt Mullenweg terug op het afgelopen jaar en keken Mullenweg en Mattias Ventura vooruit naar wat we in 2024 van WordPress kunnen verwachten. Wij hebben de hoogtepunten van het evenement op een rijtje gezet.

WordPress in 2023

WordPress vierde dit jaar haar twintigste verjaardag. Dat was reden genoeg voor Matt Mullenweg om te reflecteren op de belangrijkste gebeurtenissen die het afgelopen jaar in het WordPress ecosysteem hebben plaatsgevonden. De aankondiging dat Taylor Swift tot Time Person of the Year was benoemd (wat zo’n 100.000 requests per seconde opleverde), liet zien dat WordPress uitblinkt op het gebied van schaalbaarheid. Websites als Nasa.gov en WhiteHouse.gov, die eveneens op WordPress draaien, bewijzen de veiligheid van het content management systeem. Mullenweg prees ook de WordPress Playground, die gebruikers in staat stelt om binnen enkele seconden een volledig werkende WordPress website in de browser op te zetten. Volgens Mullenweg een prachtig voorbeeld van de innovatieve spirit van de WordPress community. Ook het nieuwe Twenty Twenty Four thema, dat vorige maand in WordPress 6.4 “Shirley” werd geïntroduceerd, kreeg een eervolle vermelding. 

“That will never cease to amaze me. […] It’s a testament to the spirit of innovation in the community and the closest thing to sci-fi we have going on right now in WordPress.”

Matt Mullenweg

WordPress in 2024

WordPress Lead Architect Mattias Ventura onthulde een aantal spannende plannen voor de Site Editor. De focus van FSE verschuift nu naar samenwerking en workflows.

  • Patronen worden veelzijdiger. Gebruikers kunnen straks gerelateerde patronen uitwisselen en ook een hybride patroontype creëren, zodat teksten bewerkt kunnen worden terwijl het globale ontwerp behouden blijft.
  • Custom fields kunnen moeiteloos worden verbonden met blokken.
  • WordPress 6.5, de volgende grote WordPress update, belooft significante verbeteringen op het gebied van snelheid en performance in de backend.
  • Ook de frontend prestaties zullen verbeteren – de focus ligt hierbij op de Interactivity API en ‘instant search’.
  • Custom admin designs gaan het mogelijk maken om het admin dashboard aan jouw wensen en behoeften aan te passen.
  • Matt Mullenweg presenteerde Playground blueprints voor WordPress en moedigde WordPress gebruikers aan om te experimenteren met AI tools. Hij gaf ook aan dat de State of the Word video met behulp van AI tools beschikbaar zal worden gemaakt in het Spaans, Portugees, Frans, Duits en Japans.

State of the Word 2023 (terug)kijken?

Heb je de live uitzending van het evenement in Madrid gemist? Geen probleem! Je kunt de State of the Word 2023 livestream helemaal terugkijken op YouTube.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.