Nienke's website: backup van je website terugzetten

Nienke’s website: backup van je website terugzetten

Ondanks dat ik WordPress nu echt wel redelijk onder de knie heb, sla ik nog steeds vol in de paniek als mijn site gekke dingen doet. En dat doen websites nog wel eens, check mijn eerdere blog maar eens… Dat komt vooral omdat ik eigenijk niet weet hoe ik een backup terugzet.

Als je namelijk weet hoe je een backup terugzet, is er niet zo veel aan de hand. Dan heb je binnen een mum van tijd je oude site weer terug. Maar ja, onwetendheid maakt het allemaal een tikkeltje spannender dan het feitelijk is.

Vorige week bijvoorbeeld. Ik had mijn site weer een paar weken verwaarloosd toen ik inlogde. Acht updates voor plugins had ik gemist. Dus ik klik op ‘allemaal selecteren’  en hop, allemaal updaten.

Page builder

Natuurlijk is er weer eentje die niet meedoet in de massa en dwars ligt. Dit keer was het WP Bakery page builder. Ik weet stiekem niet eens wat een page builder doet, dus ik dacht: ‘update ie niet? Dan deactiveer ik hem toch gewoon’.

Tot ik tien minuten later mijn website bekijk. Alles ligt overhoop, al mijn beeld is weg: kortom: CHAOS! Direct in paniek mijn warme WP-lijntjes geappt. Want ik weet niet hoe ik een backup terug moet zetten…!

Behalve dat, moet ik misschien ook eens leren eerst zelf op onderzoek uit te gaan. Want ergens ging er wel direct een lampje branden. Page builder. Pagina bouwer… Hmmmm. Dus ik als de hazen die plugin weer geïnstalleerd. En ja hoor, daar was mijn site weer. Paniek dus om niets. Behalve dan dat WPBakery een page builder is die niet meer ondersteund wordt en ik dus over moet op een andere en ik ook niet weet hoe dat moet, maar dat is weer stof voor een volgende blog…

Simpel

Maar goed, lang verhaal kort: als ik weet hoe je een backup terug zet, hoef ik überhaupt niet zo in de stress te raken als mijn site zich weer eens behekst gedraagt. Dus ik ben vandaag maar eens op onderzoek uitgegaan. En dat blijkt zo makkelijk dat ik er niet eens een hele blog over kan schrijven om het uit te leggen… Schaam schaam.

Ik gebruik ManageWP. Daarin kun je de gratis optie aanzetten om elke zoveel dagen een backup van je site te laten maken. En laat daar nu een knopje zitten met ‘restore’. Een klik daarop en hop, je site van die dag staat weer online. Uitzoekklusje van tien minuten en het levert mij een hele hoop minder stress op. Weer iets geleerd vandaag…!

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij het terugzetten van een backup niet volgens het boekje gaat. Mocht bovenstaande niet lukken, check dan deze eerder geschreven blog of zoek contact met WP Handleiding. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.