Welke impact heeft Gutenberg fase 4 straks op meertalige WordPress plugins?

Welke impact heeft Gutenberg fase 4 straks op meertalige WordPress plugins?

Tijdens zijn State of the Word toespraak in 2018 verkondigde Matt Mullenweg dat fase 4 van het Gutenberg project gericht zou zijn op het ontwikkelen van een officiële manier voor WordPress om meertalige websites te ondersteunen. Er zijn nog geen technische details beschikbaar voor de benadering die de WordPress core zal kiezen, omdat deze zich nog in de experimentele fase bevindt. Op dit moment zitten we nog in fase 2, en dat heeft dan ook de primaire focus voor het Gutenberg team.

Speculaties Gutenberg fase 4

Hoewel fase 4 nog een eind in de toekomst ligt (het staat gepland voor 2020), beginnen eigenaren van meertalige WordPress producten al te speculeren over de impact die het zal hebben als de WordPress core zijn eigen gestandaardiseerde oplossing voor meertalige sites gaat aanbieden.

Volgens Robert Windisch van Inpsyde, een groot WordPress bureau in Duitsland, zullen de meertalige oplossingen voor WordPress na fase 4 uit gaan dunnen. Op dezelfde manier dat Gutenberg page builders heeft uitgedaagd. (Lees ook: Is Gutenberg het begin of het einde voor page builder plugins?) Het onderhouden van een plugin met duizenden gebruikers is lastig, want gebruikers vereisen ondersteuning en product eigenaren moeten iets blijven aanbieden dat niet al standaard beschikbaar is in de WordPress core.

“Je moet je aanpassen”

Windisch meent dat het met Gutenberg en alle page builders hetzelfde ging. “Je moet je aanpassen. Als de core 80-90% van de features tackelt die de plugin aanbiedt, dan weet ik zeker dat sommigen ervoor zullen kiezen om een andere weg in te slaan of de core features uit te breiden met een nieuwe plugin.”

Hij vindt Mullenwegs tijdlijn voor het creëren van meertalige ondersteuning in de WordPress core wel logisch, want de bestaande oplossingen zorgen ervoor dat er geen dringende noodzaak is om deze functionaliteit te verstrekken.

“Op dit moment zit niemand te wachten op het meertalige in de core, omdat er al oplossingen beschikbaar zijn. Er is geen druk om het nu meteen te realiseren.”

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.