State of the Word 2018: WordPress omarmt de Block Editor

State of the Word 2018: WordPress omarmt de Block Editor

Het weekend nadat WordPress 5.0 “Bebo” werd uitgerold, vond WordPress US plaats in Nashville. Dat was tevens het moment dat Matt Mullenweg zijn jaarlijkse toespraak hield. In State of the Word 2018 werd uiteraard volop aandacht besteed aan WordPress 5.0 en Gutenberg.

State of the Word 2018: een overtuigende zaak voor de Block Editor

Mullenweg benadrukte de noodzaak van Gutenberg door een serie video’s te laten zien waarin nieuwe gebruikers worstelden om eenvoudige taken in de oude editor uit te voeren. Hun ervaringen gingen vergezeld door pijnlijk commentaar:

“Dit voelt alsof ik een blogpost schrijf in 2005.”
“Hoe moet ik een onderschrift toevoegen? Ik heb geen idee.”
“Dit was erg pietluttig; dit werkt niet.”

Mullenweg beschreef hoe hij voor WordPress 5.0 moeiteloos schakelde tussen de visuele editor en de HTML editor, maar besefte dat niet alle gebruikers dit kunnen.

“Dit is nu al meer dan een decennium onze editor ervaring en veel van ons hebben geleerd om er mee om te gaan,” zei hij.

Vervolgens liet hij in een video zien hoe veel makkelijker deze taken zijn in de nieuwe block editor. Blocks zijn een stap voorwaarts voor WordPress, meent hij. Ze zullen geleidelijk aan de WordPress wereld overnemen. Versie 5.0 bevatte 70 native blocks en er zijn al meer dan 100 third party blocks en 1.000 gerelateerde configuraties.

“Blocks zijn voorspelbaar, tastbaar en kunnen zo simpel zijn als een tekstblok of zo rijk als een e-commerce interface,” zei Mullenweg. Hij beschreef ze als het nieuwe DNA van WordPress, waarmee gebruikers alles kunnen creëren dat ze maar willen.

Gutenberg fase 2: Navigatie Menu Block, Widget blocks en Thema Content Areas

Mullenweg vertelde ook meer over de volgende fases van het Gutenberg project. Fase 2 is reeds begonnen en gericht op site customization. De block interface wordt uitgebreid naar andere onderdelen van content management. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een Navigatie Menu block. In fase 2 zullen ook alle widgets naar blocks worden omgezet.

Gutenberg fases 3 en 4: Samenwerking en core support voor meertalige websites

Mullenweg vertelde dat de 3efase van Gutenberg, die gepland staat voor 2020, gericht zal zijn op samenwerking, multi-user editing en workflows. Bij fase 4 zal het team zich wijden aan het ontwikkelen van een officiële manier voor WordPress om meertalige websites te ondersteunen. Toen Mullenweg de vraag kreeg hoe dat er vanuit een technisch oogpunt uit zal zien, zei hij dat hij daar nog niets over wilde zeggen omdat het project zich nog in de experimentele fase bevind.

Benieuwd naar wat Matt Mullenweg nog meer te zeggen had? Bekijk dan hieronder de State of the Word 2018 video.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.