Gutenstats blog staat live

Gutenstats blog staat live

Afgelopen week tweette Matt Mullenweg een link naar Gutenstats.blog, een nieuwe website die is gewijd aan het tracken van Gutenberg beta test data.

Over Gutenstats

De Gutenstats website laat zien dat er momenteel meer dan 430.000 actieve installaties van Gutenberg zijn, een wat preciezer cijfer dan op de WordPress.org plugin pagina staat (400K+). Gutenstats geeft ook weer dat er inmiddels 215.000 blogposts met de nieuwe WordPress editor zijn geschreven, waarvan 8.237 gisteren zijn gepubliceerd. Deze cijfers zijn verzameld van de blogposts die sinds eind augustus 2018 werden gepubliceerd op WordPress.com en Jetpack websites, en een melding op de website laat ons weten dat het daadwerkelijke aantal nog hoger ligt.

Streefgetallen

Eerder dit jaar, in juni, onthulde Mullenweg een Gutenberg roadmap, bedoeld om de nieuwe editor klaar te stomen voor integratie in WordPress 5.0. Toen was de plugin op slechts 14.000 websites actief. Mullenweg stelde een streefgetal voor van meer dan 100.000 actieve Gutenberg installaties en meer dan 250.000 Gutenberg blogposts, voordat er voldoende getest kon worden voor WordPress 5.0 integratie. Gutenstats laat zien dat Gutenberg het oorspronkelijke doel voor actieve installaties allang voorbij is, en dat het streefgetal van het aantal geschreven blogposts binnen enkele dagen bereikt moet worden.

Mullenweg heeft laten weten dat ze van plan zijn om in de nabije toekomst een aantal block stats aan de Gutenstats tracking pagina toe te voegen.

Vorderingen

Er wordt de laatste maanden keihard gewerkt om Gutenberg klaar te stomen voor de officiële integratie in WordPress 5.0. Nieuwe versies van de plugin volgen elkaar dan ook in hoog tempo op. Op 17 augustus werd Gutenberg 3.6 uitgerold; deze versie introduceerde o.a. nieuwe toetsenbord shortcuts en nieuwe iconen voor Core blocks. Gutenberg 3.7, dat twee weken later op 31 augustus gelanceerd werd, voegde een Spotlight modus toe. Bij de meest recente update, Gutenberg 3.8, werd een full screen modus toegevoegd. We verwachten dat er voor het einde van september nog een update zal volgen. We houden je op de hoogte!

 

Lees ook: Yoast SEO 8.2 voegt How-To en FAQ Gutenberg blocks toe

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.