Gutenberg 3.3 is nu beschikbaar

Gutenberg 3.3 is nu beschikbaar

Het zal je misschien wel zijn opgevallen dat de Gutenberg updates elkaar nu in een rap tempo opvolgen. Je knippert met je ogen en je hebt alweer een update gemist! Eind juni verscheen Gutenberg 3.1, nauwelijks twee weken later gevolgd door Gutenberg 3.2. Op 20 juli werd dan ook Gutenberg 3.3 uitgerold. Deze versie bevat nog meer verbeteringen van de gebruikerservaring, interface en tools van de nieuwe WordPress editor.

Over Gutenberg 3.3

Een van de nieuwe Widget Blocks die zijn toegevoegd aan Gutenberg 3.3 is Post Archives. Als je een paar maanden of jaren aan archief hebt opgebouwd, kun je het Post Archives Block configureren om als een drop-down menu weergegeven te worden. Anders zal de lijst misschien te lang zijn, wat erg rommelig kan ogen. Een andere nieuwe Widget Block is het Latest Comments Block. Daarmee kun je, zoals de naam al aangeeft, de meest recente reacties op je blogposts op elke gewenste plek weergeven.

 

Lees ook: Array lanceert gratis Gutenberg-ready Atomic Blocks thema

 

Er is tevens een verbetering doorgevoerd voor Video Blocks; deze zijn nu voorzien van attributen die gebruikers kunnen configureren voor Autoplay, Loop, Muted, en Playback Controls.

De losse eindjes

Voor een volledig overzicht van alle verbeteringen in Gutenberg 3.3 kun je de change log op make.wordpress.org bekijken. Het Gutenberg team en alle contributors zijn duidelijk hard bezig geweest, want het is wederom een behoorlijk lange lijst!

We kunnen de komende weken nog meer van dit soort updates verwachten voor de nieuwe WordPress editor. Deze dienen om de losse eindjes aan elkaar te knopen en Gutenberg voor te bereiden op de integratie in WordPress 5.0, die later dit jaar zal plaatsvinden. WordPress 5.0 béta staat zelfs al gepland voor volgende maand. Voor meer informatie over de planning kun je de Gutenberg Roadmap raadplegen.

 

Lees ook: Drop It plugin haalt gifs en Unsplash foto’s naar Gutenberg

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.