Array lanceert gratis Gutenberg-ready Atomic Blocks thema

Array lanceert gratis Gutenberg-ready Atomic Blocks thema

Mike McAlister en het team van Array Themes hebben Gutenberg volledig omarmd. Array Themes is dan ook een van de eerste shops die een gratis WordPress thema aanbiedt dat speciaal is ontworpen voor de nieuwe editor. Het Gutenberg-ready Atomic Blocks thema is nu beschikbaar op WordPress.org.

Over Atomic Blocks

Atomic Blocks is een thema met een minimale styling en naadloze ondersteuning voor alle core content en media blocks. Het thema biedt gebruikers de mogelijkheid om de breedte van de content area te bepalen, om full-screen pagina’s en blogposts te creëren. Atomic Blocks biedt ondersteuning voor full-screen afbeeldingen, video’s en galerijen, en heeft tevens allerlei opties voor o.a. het uploaden van een logo, het aanpassen van de font stijl, het instellen van lettertype groottes, en het selecteren van een accentkleur. Daarnaast biedt het thema volledige ondersteuning voor McAlisters Atomic Blocks plugin.

atomic blocks

Neem een kijkje bij de demo van het thema om de blocks in actie te zien:

https://preview.arraythemes.com/atomicblocks.

“Vanaf het moment dat ik het zag, wist ik dat Gutenberg een game changer zou zijn,” zei McAlister, die al maanden bezig is met product ideeën. “Voor mij voelde het als een heel natuurlijke evolutie en transitie voor WordPress, richting een meer vooruitstrevende content creator. Alle tools buiten WordPress evolueren en worden steeds beter en makkelijker te gebruiken, en in vergelijking daarmee begon WordPress een beetje gedateerd te voelen.”

Een van de meest uitdagende aspecten van Atomic Blocks was voor McAlister om de razendsnelle ontwikkeling van Gutenberg bij te houden. Dit vereiste dat het team meerdere conversaties over meerdere WordPress discussie kanalen moest volgen. “Je moet de Github repo, Make blog posts en Slack conversaties nauwlettend in de gaten houden om op de hoogte te blijven van alle veranderingen, afkeuringen en extra features. Nu de features bevroren zijn, verandert de code gelukkig niet meer zo drastisch en begint het zich te stabiliseren.”

McAlister voorspelt dat Gutenberg zal zorgen voor een grotere scheiding tussen de rollen van thema’s en plugins. De vraag naar thema’s zal volgens hem op de lange termijn drastisch veranderen. “Traditionele WordPress thema’s zullen nog een aantal jaar in trek blijven, simpelweg door het aantal websites en de oplossingen die nodig zijn om ze te bouwen. Uiteindelijk zal het meeste dat nu door een thema verstrekt wordt, via een plugin door blocks gerealiseerd worden. Thema’s zullen nog altijd verantwoordelijk zijn voor een bepaalde mate van styling en functionaliteit die van belang is voor de webbouw ervaring, maar ze zullen een secundaire rol innemen naast content blocks.

Tot slot

Het is onvermijdelijk dat Gutenberg de thema industrie zal veranderen, maar McAlister ziet het als een kans om klanten op een nieuwe manier te bereiken. “Thema ontwerpers en ontwikkelaars moeten enthousiast zijn over deze kans en zich niet bedreigd laten voelen door Gutenberg,” zei hij. “Dit is een fantastische kans om nieuwe vaardigheden te leren, een nieuw segment van klanten aan te trekken, en te spelen met een block-based productmodel.”

 

Lees ook: “Try Gutenberg” callout komt in WordPress 4.9.8

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.