Gutenberg 10.8 is nu beschikbaar

Gutenberg 10.8 is nu beschikbaar

Vorige week werd Gutenberg 10.8 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin introduceert onder andere nieuwe typografie opties voor het Heading blok en het Lijst blok. Ook laten de Audio en Bestand blokken nu een voorvertoning binnen de inserter zien. Hoewel niet zo fancy als Gutenberg 10.7 (de meeste wijzigingen zijn bug fixes), is versie 10.8 wel een solide update die ons weer een stapje verder brengt naar Full Site Editing in WordPress

Nieuwe typografie opties

Gutenberg 10.8 voegt een optie toe om het ‘fontgewicht’ in het Heading blok aan te passen. Thema auteurs kunnen via het theme.json bestand de standaard dikte van een lettertype definiëren, en gebruikers kunnen dit via het venster in de zijbalk van de editor overschrijven.

Er zijn negen verschillende opties:

 • Thin
 • Extra Light
 • Light
 • Regular
 • Medium
 • Semi Bold
 • Bold
 • Extra Bold
 • Black

Dat wil echter niet zeggen dat alle lettertypes deze diktes ondersteunen. Bij bepaalde thema’s zul je bijvoorbeeld geen verschil zien tussen Extra Bold en Black.

Screenshot via WPTavern

Ook bij het Lijst blok is er een schepje bovenop gegooid; dit biedt nu ondersteuning voor de font family optie. Het is de bedoeling dat deze feature binnenkort ook aan de Heading en Paragraaf blokken wordt toegevoegd.

Voorvertoningen Audio en Bestand blokken

Gutenberg 10.8 voegt dus ook voorvertoningen toe aan de Audio en Bestand blokken. Een prima verbetering, zeker, maar stiekem ook een bug fix. In voorgaande versies van de Gutenberg plugin was het namelijk zo dat als je media wilde uploaden via deze twee blokken (en er door het thema of een plugin een custom blok stijl werd geregistreerd), er een duplicate upload werd gecreëerd. Het toevoegen van een voorvertoning was blijkbaar de manier om deze merkwaardige bug te verhelpen.

Screenshot via WPTavern

Meer weten over Gutenberg 10.8?

De nieuwe features en verbeteringen in deze Gutenberg update worden (wellicht met uitzondering van bug fixes) volgende maand niet met de lancering van WordPress 5.8 in de core doorgevoerd. Er is nu namelijk een feature-freeze van kracht, wat betekent dat alleen Gutenberg 10.0 tot en met Gutenberg 10.7.1 worden meegenomen in die WordPress update.

Wil je alvast experimenteren met Gutenberg 10.8, dan moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 10.8 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

 • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
 • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
 • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.