Dynamische content in WordPress: dit moet je weten | WP Handleiding

Dynamische content in WordPress: dit moet je weten

Kun jij je de beginjaren van het internet nog herinneren? Zo ja, dan weet je vast nog wel dat de websites die je toen bezocht allemaal statisch waren. De principes van responsive, adaptive en separate webdesign bestonden toen nog niet, dus webpagina’s pasten zich niet aan het schermformaat aan. Ook de content van deze website was statisch; teksten en afbeeldingen zagen er voor elke bezoeker hetzelfde uit. Tegenwoordig is dat wel anders. In dit artikel gaan we het hebben over dynamische content in WordPress.

Wat is dynamische content?

In tegenstelling tot de statische content van oude websites, is dynamische content veranderlijk. Als er dynamische content op een site geconfigureerd is, kan dezelfde webpagina er voor verschillende bezoekers anders uit zien. De content die wordt weergegeven kan afhankelijk zijn van meerdere factoren, welke kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:

  • De kenmerken van de bezoeker (bijvoorbeeld geografische locatie, leeftijd en/of geslacht);
  • De interacties van de bezoeker op de website (bijvoorbeeld paginaweergaven en eerdere aankopen).

Voorbeelden van dynamische content in WordPress

Om je een wat concreter beeld te geven van wat dynamische content precies is, hebben we hieronder enkele voorbeelden op een rijtje gezet:

Gepersonaliseerde content

Content die verandert op basis van de voorkeuren en activiteit van een gebruiker wordt veel toegepast door sites zoals Netflix (dat suggesties doet voor films en series op basis van wat je al hebt gekeken), Booking.com (die je laatste zoekopdrachten onthoudt en bestemmingen suggereert op basis van je huidige geografische locatie) en Bol.com (die suggesties doet op basis van eerdere aankopen).

Dynamische advertenties

Dynamische advertenties ben je ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Je hebt één keer informatie gezocht over welke verf je het beste kunt gebruiken voor een schilderklus, en in de dagen daarna kom je op verschillende websites banners tegen die doorverwijzen naar webwinkels die verfproducten verkopen.

Dynamische CTA’s

CTA’s (Calls To Action) zijn content elementen met als doel de gebruiker te overtuigen een bepaalde actie te ondernemen. Ook CTA’s kunnen dynamisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan een “Schrijf je in voor onze nieuwsbrief” knop. Als de bezoeker in kwestie zich reeds heeft aangemeld voor de nieuwsbrief, hoef je die knop niet meer te laten zien; je kunt hem dan beter vervangen door een andere actie. CTA’s kunnen ook variëren op basis van de geografische locatie van een bezoeker.

Lees ook: 5 tips voor mobiele CTA knoppen

Wat zijn de voordelen van dynamische content in WordPress?

Een WordPress website met statische content is natuurlijk veel makkelijker te onderhouden. Maar zo’n One Size Fits All oplossing is vandaag de dag niet echt efficiënt meer. Want hoe algemener je content, hoe minder interessant deze zal zijn voor individuele bezoekers. En als je concurrenten wel content op maat genereren, dan hebben ze simpelweg een voorsprong – zelfs als jouw diensten of producten beter of goedkoper zijn.

Door dynamische content in WordPress toe te passen kun je:

  • Bezoekers de juiste content op het juiste moment voorschotelen;
  • Gebruikers geïnteresseerd houden en terug laten komen;
  • Gepersonaliseerde suggesties doen om keuzestress bij de bezoeker te verminderen;
  • Meer kliks, leads en conversies genereren.

Tot slot

Dynamische content draait om personalisatie. Hoe meer je kunt personaliseren, hoe meer je kunt bereiken. Een individuele benadering zorgt dat een bezoeker zich (bewust of onbewust) specialer voelt, en dat vergroot de kans dat diegene de gewenste actie onderneemt en een terugkerende klant wordt. Wellicht heb je al wat ideeën over welke content op jouw WordPress site dynamischer zou kunnen zijn. Er zijn verschillende dynamische content plugins voor WordPress die je kunnen helpen om dit te realiseren!

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.