WordPress voor iOS en Gutenberg kunnen het (nog) niet met elkaar vinden

WordPress voor iOS en Gutenberg kunnen het (nog) niet met elkaar vinden

Als het aankomt op het schrijven en bewerken van content ‘on the go’, dan zijn de WordPress Mobile apps een goede keus. Maar volgens Jeff Chandler van WPTavern.com werkt de editor in de iOS app nog niet optimaal samen met content die geschreven is in Gutenberg.

Compatibiliteit probleem tussen WordPress voor iOS en Gutenberg

Om de compatibiliteit tussen WordPress voor iOS en Gutenberg te testen, gebruikte Chandler een simpel scenario waar veel WordPress gebruikers tegenaan zouden kunnen lopen. Hij schreef en publiceerde een blogpost in Gutenberg, met gebruik van paragrafen, ongeordende lijsten en afbeelding-blocks. Vervolgens gebruikte bij de WordPress voor iOS mobiele app om een typfoutje te corrigeren. Het doel van deze test was om te zien of de content beïnvloed zou worden wanneer deze werd opgeslagen in een andere editor.

Dit is hoe de content eruit zag toen hij geschreven en gepubliceerd was in Gutenberg:

WordPress voor iOS en Gutenberg

Dit is hoe de blogpost eruitzag in de iOS app. Er lijken Comment shortcodes bij het begin van elke paragraaf te worden weergegeven.

WordPress voor iOS en Gutenberg

Na het corrigeren van een typfout en het opslaan van de wijzigingen gebeurde het volgende. Zoals je kunt zien is een snelle correctie op deze manier geen snelle correctie meer.

WordPress voor iOS en Gutenberg

De hele content is samengeperst in één gigantisch block. Dit is natuurlijk heel frustrerend, zeker als je onderweg bent en geen toegang hebt tot een desktopcomputer, laptop of tablet die de WordPress backend kan laden.

Dit is hoe de content eruit ziet in Gutenberg na het opslaan van de bewerkingen in de iOS app:

WordPress voor iOS en Gutenberg

Er zitten grote gaten tussen, en een aantal blocks hebben waarschuwingen met de melding dat ze extern gemodificeerd zijn.

Door op de ‘convert to blocks’ knoppen te klikken worden de berichten in blocks verandert, maar de opmaak wordt daarmee niet hersteld. In sommige gevallen verdwijnt er zelfs content. Voor het bewerken in de iOS app bevatte deze block een quote met een citaat. Nu is die leeg.

WordPress voor iOS en Gutenberg

Gelukkig heeft WordPress bericht revisies, dus Chandler was in staat om zijn blogpost te herstellen. Maar deze confrontatie tussen Gutenberg en de WordPress voor iOS app is wel een goed voorbeeld van hoe iets heel simpels in een ramp kan veranderen en de reputatie van WordPress’ nieuwe editor kan beschadigen.

Het is dan ook aan te raden om geen wijzigingen te maken met de iOS app in berichten die geschreven zijn in Gutenberg, in ieder geval niet tot er een optimale compatibiliteit is tussen de twee editors. Tenzij je van het corrigeren van een typo een hele klus wil maken, natuurlijk.

Lees ook: Draag bij aan de Gutenberg Compatibility Database!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.