Draag bij aan de Gutenberg Plugin Compatibility Database!

Draag bij aan de Gutenberg Plugin Compatibility Database!

Niet iedereen is enthousiast over Gutenberg. Maar het duurt niet lang meer voor de nieuwe editor de standaard in WordPress wordt, dus het is belangrijk dat we ons hier goed op voorbereiden. Een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle uitrol van Gutenberg is plugin compatibiliteit. Is die er niet, dan zullen gebruikers met onnodige frustraties geconfronteerd worden. Om uit te vinden welke plugins reeds compatibel zijn met Gutenberg, heeft Daniel Bachhuber een Gutenberg Plugin Compatibility Database gecreëerd.

Gutenberg plugin compatibility database

Gutenberg Plugin Compatibility Database

De database bevat 5.000 plugins die meer dan 90% van het totale aantal actieve installaties vertegenwoordigen. Plugins zijn compatibel met Gutenberg als ze aan de onderstaande twee voorwaarden voldoen:

  • Een WordPress gebruiker kan dezelfde functionele taak uitvoeren als Gutenberg actief is. Om een voorbeeld te geven, als de betreffende plugin een ‘Add Media’ knop bevat, wordt deze als Gutenberg compatibel beschouwd wanneer hij een block geregistreerd heeft voor de Gutenberg inserter.
  • Er zijn geen (zichtbare) foutmeldingen wanneer de WordPress plugin tegelijkertijd met Gutenberg actief is.

Er zijn inmiddels zo’n 500 plugins getest. Het spreekt voor zich dat WordPress gebruikers worden aangemoedigd om ook plugins te testen, en zo hun steentje bij te dragen aan de Gutenberg Plugin Compatibility Database. Om deel te nemen aan het testproces, moet je een account aanmaken op de website. Zodra deze is goedgekeurd, kun je als tester een nieuwe ‘sandboxed’ WordPress installatie op de site aanmaken, en willekeurig geselecteerde plugins gaan testen. Na het voltooien van een handmatige review, worden de plugins aangemerkt als

is_compatible=yes

of

is_compatible=no

Wanneer rapportages worden voltooid, worden de twee taartdiagrammen onderaan de site, die de compatibiliteitsresultaten weergeven, automatisch geüpdatet.

Bachhuber schat dat als je ongeveer een minuut nodig hebt om een plugin te testen, ze ongeveer 75 manuren nodig hebben om de resterende 4.500 plugins in de datebase af te werken. Dit project is een uitstekende kans voor individuen en bedrijven om iets voor WordPress terug te doen via het Five for the Future initiatief. Testers die de tijd hebben om tientallen plugins te testen zijn natuurlijk ideaal, maar zelfs als je er maar een paar kunt doen kun je een mooie bijdrage leveren aan het project. Om een beeld te krijgen van het testproces, kun je deze YouTube video bekijken.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.