Niet iedereen is enthousiast over Gutenberg

Niet iedereen is enthousiast over Gutenberg

In november schreven we al een blogpost met 6 dingen die je moet weten over Gutenberg. Voor degenen die zich er nog niet in hebben verdiept: Gutenberg is de nieuwe content editor die binnenkort TinyMCE zal vervangen en veel meer kan doen – shortcodes, widgets, menu’s en zelfs custom velden. Gutenberg is ontwikkeld als plugin en zal waarschijnlijk bij de uitrol van WordPress 5.0 in de WordPress core worden geïmplementeerd. Gutenberg reduceert het visuele verschil tussen hoe de content in de backend wordt gecreëerd, en hoe het in de frontend gerendeerd wordt. Het zorgt er ook voor dat verschillende onderdelen van het bouwproces van een website verenigd worden. Toch is niet iedereen even enthousiast over Gutenberg.

Niet iedereen is enthousiast over Gutenberg

Iain Poulson, een Britse WordPress en PHP ontwikkelaar, schreef in een blogpost voor DeliciousBrains.com dat hij Gutenberg “een geweldig stukje software” vind, maar dat het niet in WordPress thuishoort – of in ieder geval niet in WordPress zoals we het vandaag de dag kennen.

“Als de volgende versie van WordPress komt met een feature die het merendeel van de gebruikers onmiddellijk wil uitschakelen, of denken het nooit te gebruiken, dan hebben we het verpest,” schrijft Poulson. Hij benadrukt dat hij wel de toegevoegde waarde van Gutenberg ziet, en dat groei en verandering noodzakelijk zijn. “Maar alleen wanneer die verandering goed is uitgedacht, geïnitieerd wordt om de juiste redenen, en op een verstandige manier wordt toegepast.”

Er is een goede reden dat mensen niet allemaal even enthousiast over Gutenberg zijn, en dat ze de release van de nieuwe editor vrezen. WordPress heeft altijd veel waarde gehecht aan backward compatibility. Om een voorbeeld te geven: WordPress maakte het mogelijk om hun software op PHP 5.2.4 te laten draaien, wat al sinds 2011 niet meer ondersteund wordt door PHP. Vele ontwikkelaars hebben deze kwestie aangekaart, maar WordPress blijft het uitstellen uit naam van backward compatibility. Velen waren dan ook behoorlijk verrast toen WordPress ineens met het Gutenberg Project kwam en de focus ineens op nieuwere technieken legde. WordPress ontwikkelaars zijn boos; ze proberen al jaren om moderne PHP standaarden in de codebase te brengen en de ‘technische schuld’ van WordPress te reduceren, en dan worden ze ineens geconfronteerd met een nieuwe WordPress editor die mogelijk hun websites ‘breekt’ zodra hij wordt uitgerold.

Gutenberg reviews

De Gutenberg reviews op WordPress.org zijn dan ook zeker niet allemaal even positief.

Op Twitter zijn behoorlijk wat negatieve reacties te vinden over Gutenberg:

Aan de andere kant zijn er ook heel veel mensen positief over de nieuwe WordPress editor

Zoals Poulson al schreef, de tijd zal leren of Gutenberg echt een goede stap voorwaarts is voor WordPress.

Heb jij Gutenberg al geprobeerd? Wat vind je ervan? Denk je dat het een goede toevoeging is, of ben je ook niet enthousiast over Gutenberg omdat je vreest dat je WordPress sites straks niet meer naar behoren werken? Laat het ons weten in de reacties!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.