Gutenberg WordPress editor: 6 dingen die je moet weten

Gutenberg WordPress editor: 6 dingen die je moet weten

Het zal niet lang meer duren voordat de Gutenberg WordPress editor onderdeel wordt van de WordPress core. Wat betekent dit voor jou? Wat als je al een page builder gebruikt? In dit artikel vertellen we je de 6 belangrijkste dingen die je moet weten over de Gutenberg WordPress editor!

6 dingen die je moet weten over de Gutenberg WordPress editor

#1. Wat de Gutenberg WordPress editor is

De Gutenberg WordPress editor is een nieuwe page builder die speciaal wordt ontwikkelt om met de WordPress core te integreren. Gutenberg zal contentblokken en page builder-achtige functionaliteiten aan elke up-to-date WordPress website toevoegen. Zodra Gutenberg officieel wordt uitgerold, zal het TinyMCE als standaard content editor vervangen.

Gutenberg WordPress editor

#2. Het doel van Gutenberg

Volgens de Gutenberg plugin beschrijving op WordPress.org is “het doel van de block editor om het toevoegen van rijke content simpel en leuk te maken.”

Zack Katz beschreef Gutenberg tijdens het WordCamp Denver in 2017 als “een belangrijke stap voorwaarts voor WordPress. Gutenberg stelt WordPress in staat om content layouts te maken, niet alleen om artikelen te schrijven. Het is één van de vele transities in WordPress die bijdragen aan een gesimplificeerde gebruikerservaring.”

#3. Matt Mullenweg zit erachter

Tijdens The State of the Word 2016 kondigde Matt Mullenweg al aan dat de visuele editor één van de drie belangrijkste zaken zouden zijn waar WordPress zich in 2017 op zou richten. Eerder dit jaar nam Matt de leiding over het Gutenberg project over. Hij wees Automattic medewerkers Matias Ventura en Joen Asmussen aan om de ontwikkeling te leiden. Zijn visie op Gutenberg kun je lezen in zijn blogpost We Called it Gutenberg for a Reason.

#4. Gutenberg is momenteel een plugin

Je kunt Gutenberg nu al aan je WordPress site toevoegen door de plugin te downloaden uit het WordPress plugin directory.De Gutenberg plugin wordt doorgaans wekelijks geupdate met nieuwe features. Maar zoals in de plugin beschrijving staat… het is beta software. Voorzichtig gebruiken dus.

#5. Gutenberg zal aan WordPress 5.0 worden toegevoegd

De gereviseerde Gutenberg roadmap werd in augustus van 2017 gepubliceerd:

  • November 2017: Uitrol van WordPress 4.9.
  • December 2017: Start van het samenvoegingsvoorstel voor Gutenberg.
  • Januari 2018: Gutenberg / Customizer crossover

Er is vooralsnog geen release datum bekend voor WordPress 5.0.

#6. Gutenberg is nog niet klaar

Ontwikkelaars zijn nog hard bezig om Gutenberg features te implementeren. Dus niet meteen in paniek raken als je de Gutenberg plugin hebt gedownload en het nog niet naar behoren werkt! Gutenberg is simpelweg nog niet klaar. Er zijn mensen die hierover hebben geklaagd, maar er is natuurlijk ook wat te zeggen voor transparantie. Het is dan ook niet eerlijk om een huis dat pas half af is te bekritiseren omdat het tochtig is.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.