Wil je graag een blog beginnen en weet je niet of je Ghost of WordPress wil gaan gebruiken? In dit artikel maken we een vergelijking van beide platformen en bespreken we de zwakke en sterke punten, zodat je zelf kunt bepalen welk platform voor jou het beste is.
De eerste indruk
Het dashboard van Ghost is erg eenvoudig en makkelijk te begrijpen. Nadat je hebt ingelogd zie je als eerste je meest recente content. Het menu heeft 3 opties: Content, New Post en Settings. Alles wijst voor zich!
Het dashboard van WordPress biedt veel meer opties dan dat van Ghost, maar kan daardoor ook wat intimiderend zijn voor nieuwe gebruikers. Het zal voor sommigen even duren voor ze moeiteloos met WordPress uit de voeten kunnen.
Snelheid
Zonder enige aanpassingen te doen scoort Ghost enigszins beter op snelheid en Google page inzichten. Er kunnen echter weinig beginners-vriendelijke verbeteringen aan de laadtijd worden doorgevoerd.
Wat dat betreft zijn er voor WordPress heel veel plugins. Zo kun je kiezen voor een caching plugin zoals W3 Total Cache, een plugin om automatisch je afbeeldingen te optimaliseren (WP-SmushIt is een goede), een plugin om je database te optimaliseren (WP-Optimize bijvoorbeeld), enzovoorts. Uiteindelijk kun je WordPress dus wel sneller krijgen dan Ghost.
De gemeenschap
Aangezien WordPress het meest gebruikte platform is, heeft het ook een grotere gemeenschap. Wat je ook wilt doen met WordPress, de kans is groot dat iemand anders het al heeft gedaan en er een tutorial over heeft geschreven (hint: WP Handleiding). Het is ook heel makkelijk om persoonlijke hulp te krijgen van andere WordPress gebruikers, simpelweg omdat er zoveel van hen zijn.
Hoewel Ghost wel toegewijde gebruikers heeft die je vragen kunnen beantwoorden, heeft Ghost vergeleken met WordPress een kleinere gemeenschap en minder support forums en handleidingen.
Design mogelijkheden
De standaard thema’s voor WordPress en Ghost zijn simpel, functioneel en mooi. Ga je verder kijken naar custom thema’s, dan biedt WordPress veel meer variatie dan Ghost. Dat komt simpelweg door het feit dat er veel meer WordPress thema’s verkrijgbaar zijn als Ghost thema’s. Het mooie aan veel WordPress thema’s is dat je een verrassende hoeveelheid creatieve controle hebt over het ontwerp van je site, zonder dat je met de code hoeft te prutsen. Dat geldt met name door de drag-and-drop thema’s. Ghost heeft veel mogelijkheden voor degenen die kunnen programmeren, maar als je van code geen kaas hebt gegeten blijven je design opties vrij beperkt.
Flexibiliteit
Eén van de belangrijkste USP’s van WordPress is de flexibiliteit. Het is gebouwd op open source software, er zijn duizenden thema’s om uit te kiezen, en als je een stukje functionaliteit nodig hebt die WordPress zelf niet biedt, dan is er bijna zeker wel een plugin voor te vinden. Er zijn zelf compleet functionerende webshops te krijgen.
Met Ghost ligt dat net even anders. Ghost is namelijk specifiek ontworpen voor bloggen. Hoewel er wel Ghost thema’s, apps en API’s zijn, wijken die niet heel ver af van wat je zou verwachten van een stereotype blog.
Conclusie
Onze vergelijking komt uiteindelijk neer op simpliciteit versus flexibiliteit. Ghost is een geweldig platform voor mensen die alleen een blog willen creëren en runnen.
Wil je meer kunnen doen, of in elk geval je opties oplaten om je blog uit te breiden met een zakelijke website of een webshop, dan is WordPress de beste keuze.