WordPress Photos Directory - 11.000+ afbeeldingen | WP Handleiding

WordPress Photos Directory overtreft mijlpaal van 11.000 afbeeldingen

Toen het WordPress Photos Directory in januari 2022 gelanceerd werd, stonden er slechts 400 foto’s in de database. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder. WordPress’ eigen stockfoto site is flink gegroeid.

WordPress Photos Directory overtreft mijlpaal

Het WordPress Photos Directory bereikte vorige maand de mijlpaal van 10.000 afbeeldingen, en op het moment van schrijven staat de teller op 11.375 gratis, auteursrechtenvrije, open source afbeeldingen – allemaal ingezonden door vrijwilligers.

“Het feit dat er nu meer dan 10.000 foto’s in de database staan die mensen kunnen gebruiken – zonder attributie – is ongelofelijk,” aldus Photos team moderator Marcus Burnette. “Wat ik echter nog mooier vindt is dat er meer dan 1.400 mensen zijn die daar een bijdrage aan hebben geleverd! Het indienen van een foto mag dan simpel zijn, het samenstellen, nemen en bewerken van een foto is dat vaak niet. Ik waardeer iedereen die de tijd heeft genomen om een bijdrage te leveren aan de hoogwaardige kwaliteit van het directory.”

WordPress Photos Directory

Goedkeuring

Volgens de moderators wordt ongeveer 85.5% van alle ingediende foto’s goedgekeurd. Als inzendingen worden afgekeurd, is dat meestal omdat ze zich niet aan de richtlijnen houden. Er mogen bijvoorbeeld geen menselijke gezichten en persoonlijke gegevens zoals kentekenplaten op de foto’s zijn. Daarnaast moet de resolutie hoog genoeg zijn. De moderators controleren of de foto’s origineel zijn, voldoende kwaliteit hebben en een goede alt tekst bevatten. Het beoordelen van de ingezonden foto’s neem gemiddeld een minuut of twee in beslag, en tot dusver is het allemaal nog behapbaar. De meeste foto’s worden binnen twee tot drie werkdagen beoordeeld. Bij sommige afgekeurde inzendingen wordt de maker van de foto gemaild met de vraag om iets aan te passen en de foto vervolgens opnieuw in te dienen.

Toekomstplannen

De moderators hebben heel wat ideeën om van het WordPress Photos Directory een meer competitieve stockfoto site te maken.

“Voor zover ik weet hebben wij (de moderators) geen toegang tot webverkeer data,” zei Burnette. “Ik zou graag zien dat het directory prominenter wordt uitgelicht als mediabron binnen de WordPress core. Daarnaast zou toegang tot statistieken (zoekopdrachten, webverkeer patronen, downloads) ons meer inzicht geven in waar we nu zijn en hoe we onze toekomstige groei kunnen focussen.”

Iets anders dat nog ontbreekt is de mogelijkheid om foto’s uit het WordPress Photos Directory vanuit de blok editor te selecteren. Hier is wel een GitHub ticket voor aangemaakt.

De moderators hebben ook geen toegang tot de zoekopdrachten, dus ze weten niet waar gebruikers specifiek naar zoeken. Burnette denkt dat er ongetwijfeld vaak wordt gezocht naar corporate afbeeldingen zoals kantoren, bureau setups en vergaderingen, maar daar zijn niet veel foto’s van – iets dat waarschijnlijk komt doordat menselijke gezichten op foto’s niet zijn toegestaan.

De zoekfunctie biedt eveneens nog ruimte voor verbetering. De alt teksten laat vaak te wensen over, dus een bepaalde zoekterm levert niet altijd de resultaten op waar naar gezocht wordt. Wellicht dat het verbeteren van de alt teksten met een AI tool geautomatiseerd kan worden. Er zijn in elk geval nog genoeg dingen te doen voordat het WordPress Photos Directory echt kan gaan concurreren met andere stockfoto sites.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.