Sinds het in 2003 gelanceerd werd, is WordPress uitgegroeid tot het meest gebruikte content management systeem (CMS) ter wereld. Op dit moment draait maar liefst 43.3% van alle websites op het World Wide Web op WordPress. Een van de redenen voor de populariteit van WordPress is het feit dat je geen web developer of programmeur hoeft te zijn om een professionele website te bouwen. WordPress beschikt namelijk over de Site Editor, een intuïtieve interface waar je zonder dat je ook maar één regel code hoeft te typen je webpagina’s kunt opbouwen.
Het is echter ook mogelijk om in plaats van de standaard Site Editor een alternatieve WordPress builder te gebruiken. Maar wat is een WordPress builder precies? En wat is het nut ervan?
Wat is een WordPress builder?
Een WordPress builder zoals Elementor, ook wel een page builder genoemd, is een WordPress plugin die het mogelijk maakt om webpagina’s te bouwen en te bewerken, zonder dat je kennis nodig hebt van HTML, CSS of andere opmaak- en programmeertalen. Er zijn verschillende WordPress builders beschikbaar, allemaal met hun eigen interface en features.
Alle page builder plugins hebben echter één ding gemeen: het zijn allemaal visuele builders, oftewel What You See Is What You Get (WYSIWYG) editors. Dat wil zeggen dat je tijdens het ontwerpen en opbouwen van je layouts aan de achterkant van je site (de back-end) direct ziet hoe de webpagina’s er straks aan de voorkant van je website (de front-end) uit gaan zien.
Wat zijn de voordelen van WordPress builders?
Zelfs een simpele website dient tegenwoordig over allerlei elementen te beschikken. Hierbij kun je denken aan een teksten en afbeeldingen, aantrekkelijke headers, contactformulieren en social sharing knoppen. Dergelijke elementen ‘from scratch’ programmeren vereist kennis, ervaring, tijd en moeite. Het is echter niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden, want alle features die je maar kunt bedenken zijn al eens gebouwd.
Een WordPress builder integreert een gebruiksvriendelijke interface in de WordPress back-end, die het mogelijk maakt om kant-en-klare website elementen naar je canvas te slepen en op de gewenste plek neer te zetten. Vervolgens kun je de elementen naar wens aanpassen en van je eigen content voorzien. Met andere woorden: werkzaamheden waar je normaal gesproken een professionele webdesigner, ontwikkelaar of programmeur voor zou moeten inschakelen, kun je dankzij WordPress builders gewoon zelf uitvoeren.
Wat zijn de voordelen van WordPress builders?
Wanneer je geen WordPress builder gebruikt en vanaf je WordPress Dashboard een willekeurige pagina opent, kom je terecht in de standaard Site Editor van WordPress. Zoals we eerder al aangaven kun je daar in principe ook je webpagina’s mee opbouwen. Dat gezegd is de Site Editor nog in ontwikkeling, wat betekent dat hij (nog) niet altijd werkt zoals je zou willen. Sommige WordPress gebruikers vinden de Site Editor ook niet zo prettig werken, en geven daarom de voorkeur aan een externe WordPress builder. De betere page builders voor WordPress bieden bovendien veel meer mogelijkheden dan de Site Editor.
Het is natuurlijk helemaal aan jou of je wel of geen externe WordPress builder gebruikt. Je kunt er altijd mee experimenteren om te zien of het bevalt. Mocht je uiteindelijk toch besluiten dat je de pagina builder plugin toch niet prettig vindt, dan kun je deze weer deactiveren en verder gaan met de Site Editor.
Lees ook: Hoe kies ik de beste builder voor mijn WordPress website?