State of the Word: hoogtepunten 2016

State of the Word: hoogtepunten 2016

Aan het einde van elk jaar, tijdens het WordCamp, presenteert WordPress oprichter Matt Mullenweg zijn State of the Word speech. Daarin blikt hij terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar. En natuurlijk kijkt hij ook vooruit, naar wat we het komende jaar kunnen verwachten. We hebben de belangrijkste punten van zijn State of the Word speech over 2016 voor je samengevat.

State of the Word: hoogtepunten 2016

WordPress evenementen

2016 was een belangrijk jaar voor WordPress evenementen. Er waren 115 WordCamps in 41 landen, waarvoor 36.000 tickets werden verkocht. Maar die cijfers vallen in het niet bij de 3.193 WordPress MeetUps die in 58 verschillende landen zijn georganiseerd.

WordPress Foundation

Al die WordCamps werden ondersteund door de WordPress Foundation, waarvan de omzet dit jaar is gestegen van $2.8 miljoen naar $4.3 miljoen. Dat geld gaat echter niet allemaal in Mullenwegs zak, want de Foundation gebruikt het om gelijkgestemde non-profit organisaties te steunen. Hierbij kun je denken aan Hack the Hood, Internet Archive en Black Girls Code. Ook wordt er geïnvesteerd in educatieve workshops in ontwikkelingslanden.

Beveiliging

Hacker One heeft melding gemaakt van meer dan 65 hackers die betaald bugs hebben gerepareerd. Mullenweg zei dat het programma de komende maanden zal worden uitgebreid. Een andere grote prestatie op het gebied van beveiliging dit jaar is HTTPS. Mullenweg hoopt hier in 2017 op verder te bouwen en zei dat bepaalde features alleen beschikbaar zullen zijn voor HTTPS sites.

WordPress.org

Voor WordPress.org lag de focus in 2016 op het bieden van betere ondersteuning, onder andere door het participeren in support fora. “Participeren in fora is niet alleen een geweldige manier om andere mensen te helpen, maar ook om te leren,” zei Mullenweg.

Er zijn in 2016 ook 20% meer plugins gedownload. Er zijn bijna 1600 WordPress plugins met language packs, 314 meer dan het jaar ervoor. Dit laat zien hoe belangrijk toegankelijk plugins zijn voor de WordPress community.

 “WordPress is great but WordPress with plugins is magical.” 

– Matt Mullenweg

JavaScript

Tijdens zijn State of the Word speech in 2015 gaf Mullenweg de WordPress community huiswerk op: “Learn JavaScript, deeply.” Hebben we dat gedaan? Momenteel draait 28% van de websites op JavaScript, wat ongeveer gelijk is aan het percentage van het jaar ervoor. Op dat gebied moet er dus nog veel gebeuren. Mullenweg moedigt ons aan om verder te gaan met JavaScript.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid was het overkoepelende thema in deze State of the Word. Mullenweg verwees naar een nieuwe website, design.blog, waarop essays over design en diversiteit staan, geschreven door 40 verschillende mensen. Volgens Mullenweg kan WordPress een grote rol spelen bij het zorgen dat andere en unieke stemmen gehoord worden.

“A lot of our opprotunities to grow in the coming year is on the human side.”

- Matt Mullenweg

 Mullenweg moedigde ontwikkelaars aan om de richtlijnen op het gebied van toegankelijkheid onder de loep te nemen en hun code toegankelijker te maken. “Je spreekt een steeds breder en breder publiek aan en brengt meer en meer mensen binnen,” aldus de WordPress oprichter.

PHP 7

2016 was het jaar van PHP 7. Toch draaide maar 4% van de websites op 7 of hoger. Mullenweg raadde iedereen aan om naast HTTPS ook de overstap naar PHP 7 te maken.

WordPress 4.7

WordPress 4.7, “Vaughan” genaamd na de Amerikaanse jazz zangeres Sarah Vaughan, brengt veel verbeteringen met zich mee. Er werd gesproken over het nieuwe standaard thema, Twenty Seventeen, waarbij de focus ligt op zakelijke sites.

De toekomst

Mullenweg eindigde zijn speech met een discussie over de toekomst van WordPress. De grootste verandering zal de release planning zijn – omdat die in 2017 niet meer bestaat. In plaats van vast te houden aan drie releases per jaar, zoals de afgelopen 5 jaar is gebeurd, zal Mullenweg de rol van production lead op zich nemen. Hij zal zich voornamelijk gaat richten op de REST API, de editor en de customizer. In plaats van te pushen naar een bepaalde release datum, zal er niets geupdate worden tot het is hoe hij het wil hebben.

 “Design will be leading the way for coming releases. These main focuses are all we’re going to work on until they are ready.”

 - Matt Mullenweg

Mullenweg eindigde zijn speech met hetgeen dat ons allemaal samenbrengt: de schoonheid van code.

“It’s time to get back in touch with our poetic side."

 - Matt Mullenweg

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.