WordPress 5.8 features in- en uitschakelen

WordPress 5.8 features in- en uitschakelen

WordPress 5.8 “Tatum” was een update vol nieuwe features. Maar dergelijke grote WordPress updates leiden er (zeker gezien het feit dat zo’n 40% van het internet op WordPress draait) toe dat sommige gebruikers bepaalde nieuwe features liever (nog) niet willen gebruiken. Gelukkig zijn er diverse plugins beschikbaar waarmee nieuwe WordPress 5.8 features in- en uitschakelen heel makkelijk is.

WordPress 5.8 features in- en uitschakelen: zo doe je dat

Klassieke widgets

Het idee achter het nieuwe widgets venster in WordPress 5.8 is goed. De traditionele widget areas zijn vervangen door blok containers, waar je dus elk gewenst blok aan kunt toevoegen. Dat biedt je veel meer flexibiliteit. Maar goed, er gaat natuurlijk wat tijd overheen voordat alle WordPress thema’s blok widgets ondersteunen, dus dat kan op veel sites tot problemen leiden. Als je momenteel een thema gebruikt dat (nog) geen ondersteuning biedt voor blok widgets, dan heb je de volgende opties: 

Infinite scrolling voor de Mediabibliotheek

De infinite scrolling feature van de Mediabibliotheek werd in WordPress 5.8 vervangen door een “Laad meer” Ajax knop, die het aantal media items beperkt tot maximaal 40 per pagina. Deze wijziging was noodzakelijk om de toegankelijkheid voor screen reader en toetsenbord-gebruikers te verbeteren, maar als het je niet bevalt dan kun je de Media Library Enable Infinite Scrolling pluging gebruiken om de infinite scrolling feature terug te halen.

Template Editor

Hoewel de nieuwe Template Editor een van de hoogtepunten van WordPress 5.8 is, kunnen de meesten er nu geen gebruik van maken. Een paar weken voordat de update werd uitgerold, werd besloten om er voorlopig een opt-in feature van te maken. Dat betekent dat het aan thema ontwikkelaars is om de Template Editor te testen en in te schakelen. Dat testen is belangrijk, want niet elk thema zal goed functioneren met de Template Editor. De Template Editor plugin van Webd Ltd maakt het voor jou als gebruiker mogelijk om gewoon zelf te testen of jouw WordPress thema goed werkt met de Template Editor. Je hoeft de plugin alleen maar te installeren en te activeren. En mocht de Template Editor toch niet goed werken in combinatie met jouw thema, dan kun je de plugin gewoon weer deactiveren.

Tot slot

Hoewel WordPress 5.8 een prima update was, is de mogelijkheid tot WordPress 5.8 features in- en uitschakelen toch wel prettig. Met de hierboven beschreven plugins heb je een optimale controle over wat je wel en niet wil gebruiken.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.