WebP afbeeldingen standaard in WordPress 6.1

WebP afbeeldingen standaard in WordPress 6.1

In onze vorige maand gepubliceerde post “Gaat WebP de standaard worden in WordPress?” kon je lezen dat het Performance Team een nieuw voorstel had ingediend om WebP afbeeldingen de standaard in WordPress te maken. Nu is bekend gemaakt dat dit inderdaad gaat gebeuren, en wel in de komende WordPress 6.1 release.

Twijfels bij ontwikkelaars over standaardisering WebP afbeeldingen

Ondanks een breed scala aan revisies en filters om WebP uploads te controleren of uit te schakelen, blijven er ontwikkelaars die zo hun twijfels hebben over of het wel standaard ingeschakeld zou moeten staan.

“Bij het converteren van medium-resolutie foto’s (ongeveer 1600 x 2500 px) zijn WebP afbeeldingen vaak groter dan het JPEG-equivalent,” merkte WordPress ontwikkelaar Mark Howells-Mead op. Hij schreef in een reactie op het GitHub ticket dat dit het geval was bij ongeveer 60% van de tests die hij deed met zijn eigen foto’s. “Deze wijziging mag dan de ‘moderne afbeeldingsformaat’ test van Page Speed Insights blij maken, maar het afdwingen van WebP als standaard op sites die veel foto’s gebruiken zal vaak leiden tot langere laadtijden.”

Sommige WordPress ontwikkelaars staan wel achter de wijziging, maar zien liever dat de functie in de eerste instantie standaard staat uitgeschakeld, zodat het ecosysteem zich beter kan voorbereiden.

“Ik beschouw core ondersteuning voor aanvullende MIME types voor sub-sized afbeeldingen zeker als een groot voordeel,” schreef Matthias Reinholz. “Maar ik zie het toevoegen van conversie naar een specifiek ander bestandsformaat niet als voorkeursgedrag. Dit zal dan helpen om de marktpositie van WebP te optimaliseren, maar het zal ook een serieus probleem zijn voor plugin ontwikkelaars en bestaande grotere websites die zich niet bewust zijn van deze verandering.” Reinholz twijfelt daarom of de functionaliteit in dit stadium al als standaard moet worden ingesteld. Hij is van mening dat het een opt-in functie zou moeten zijn.

NerdPress oprichter Andrew Wilder is het wat dat betreft met Reinholz eens: “Deze nieuwe features opt-in maken in plaats van opt-out zou de beste manier zijn om voorbereid te zijn op potentiele gevolgen.”

Op de hoogte blijven van WepP standaardisatie in WordPress?

Het WordPress Performance Team heeft een nieuwe blog opgezet waar je de laatste ontwikkelingen betreffende hun projecten en voorstellen kunt volgen. De officiële release van WordPress 6.1 staat gepland voor half oktober 2022.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.