Gaat WebP de standaard worden in WordPress?

Gaat WebP de standaard worden in WordPress?

Een jaar geleden introduceerde WordPress 5.8 “Tatum” ondersteuning voor WebP, wat het voor gebruikers mogelijk maakte om WebP afbeeldingen naar WordPress te uploaden en te gebruiken. In maart van dit jaar deed het Performance Team een voorstel om het afbeeldingsformaat standaard te maken binnen WordPress. Dat zou ook betekenen dat er WebP afbeeldingen gegenereerd zouden worden voor nieuwe JPEG uploads. Het controversiële voorstel kreeg veel kritiek, waarna het on hold werd gezet. Na uitgebreid onderzoek te hebben gedaan, heeft het Performance Team op nieuw een voorstel ingediend om WebP de standaard te maken in WordPress.

WebP compatibiliteit

WebP is een bestandsformaat dat werd gecreëerd door Google’s web performance team. Het maakt het mogelijk om afbeeldingen creëren die 26% kleiner zijn dan PNG bestanden en tot wel 34% kleiner dan JPEG bestanden – zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Dat is natuurlijk erg gunstig, zeker omdat afbeeldingen optimaliseren een van de belangrijkste dingen is die je kunt doen om je website sneller te maken. De kritiek die op het initiële voorstel kwam, was vooral vanwege de beperkte WebP compatibiliteit. Maar volgens het Performance Team is dit niet iets waar we ons zorgen over hoeven te maken; onderzoek toont aan dat meer dan 97% van de webbrowsers WebP compatibiliteit bieden, evenals meer dan 97% van alle email cliënten. Ook mobiele apps lijken er klaar voor – iOS 14+ bijvoorbeeld, biedt gewoon WebP ondersteuning en gebruikers met oudere iOS versies krijgen automatisch de JPEG variant van de afbeelding te zien. Android biedt al sinds versie 4.0 WebP ondersteuning. Het Performance Team ontdekte ook dat alle grote RSS readers WebP ondersteunen. Alleen Open Graph gebruikers lopen nog achter op het gebied van WebP compatibiliteit.

Schijfruimte

Een andere reden waarom het initiële voorstel kritiek kreeg, was dat het standaardiseren van WebP mogelijk de hoeveelheid schijfruimte voor afbeeldingen zou verdubbelen; voor alle JPEG afbeeldingen zouden immers WebP thumbnails gegenereerd moeten worden. Het Performance Team stelt dat dit voor het overgrote deel van de sites met de grote webhosts (>86%) geen problemen zou opleveren. De hostingpakketten met beperkte opslagruimte ondersteunen meestal toch geen WebP, wat betekent dat er sowieso geen extra afbeeldingen gegenereerd zouden worden.  

Wijzigingen in het initiële voorstel

Het Performance team heeft een aantal wijzigingen aangebracht in het initiële voorstel, waardoor het toch mogelijk moet worden om WebP de standaard te maken in WordPress:

  • Het verstrekken van een JavaScript snippert die browsers zonder WebP ondersteuning detecteert, zodat in plaats daarvan JPEGs geladen worden.
  • Zorgen dat alleen bij core afbeeldingen automatisch WebP versies gegenereerd worden. Voor custom afbeeldingen zou een opt-in gelden.  
  • Secundaire (WebP) subformaten alleen behouden als ze kleiner zijn dan het primaire MIME type.
  • Alleen WebP afbeeldingen genereren voor afbeeldingsformaten die aan de front-end zichtbaar zijn.
  • Het introduceren van een filter waardoor het genereren van extra MIME types gecontroleerd kan worden. Zo kunnen bepaalde afbeeldingsformaten worden uitgesloten.

Gaat WebP de standaard worden in WordPress?

Het voorstel om WebP de standaard te maken in WordPress zou alleen nieuwe uploads beïnvloeden; voor bestaande afbeeldingen in de mediabibliotheek zouden niet automatisch WebP afbeeldingen gegenereerd worden. Als gebruikers dat wel willen, zouden ze een plugin zoals reGenerate Thumbnails moeten gebruiken. Of het voorstel daadwerkelijk geïmplementeerd gaat worden, is nog even afwachten. We houden je op de hoogte!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.