Verschillende zijbalken toevoegen per pagina in WordPress

Standaard kun je met behulp van WordPress widgets toevoegen aan de zijbalk of sidebar van je website. Meestal zijn er verschillende widget zijbalken zoals een sidebar, een footer en eventueel een header widget balk. Als je widgets toevoegt aan een zijbalk dan zullen deze op elke pagina en bij elk bericht weergegeven worden. Dit is echter niet altijd gewenst, omdat je op verschillende pagina’s bijvoorbeeld verschillende dingen in de zijbalk wilt tonen. Hiervoor is een handige plugin ontwikkeld die we in dit WP Handleiding blog bericht zullen bespreken.

Waarom verschillende zijbalken handig zijn

Het weergeven van verschillende zijbalken op verschillende pagina’s kan handig zijn als je bijvoorbeeld advertenties verkoopt, hierdoor heb je meer posities die je kunt verkopen. Elke pagina heeft dan tenslotte een andere zijbalk. Het kan echter ook handig zijn om verschillende informatie weer te geven die past bij de desbetreffende pagina. Als je bijvoorbeeld in de standaard zijbalk een widget hebt toegevoegd waarop je contactgegevens staan, dan staat het wat knullig als deze ook op de contactpagina staan. De bezoeker wil dan tenslotte al contact opnemen en die gegevens staan op de contactpagina. Op de contactpagina zou je dan in de zijbalk weer andere informatie kunnen laten terugkomen.

Welke plugin heb ik nodig om mijn zijbalken op maat te maken?

Verschillende zijbalken toevoegen per pagina in WordPressDe plugin die nodig is om voor elke pagina een zijbalk op maat te maken is Simple Page SidebarsJe kunt de plugin via de link downloaden of opzoeken en installeren via de Plugins module als je ingelogd bent op je website. Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd komt er, bij het opmaken van een pagina, een extra module te staan die heet Sidebars. In de module kun je een nieuwe naam invullen voor een nieuwe zijbalk. Vervolgens sla je de pagina even op en ga je naar het Widgets overzicht (bij Weergave). Hier staat nu je nieuwe zijbalk (met de naam die je net hebt ingevoerd) bij de widget balk posities. Vervolgens voeg je een paar widgets toe aan de balk en zo heb je eenvoudig een zijbalk op maat voor je pagina gemaakt.

Wij vinden dit een erg handige plugin omdat het je website zoveel veelzijdiger en interessanter maakt. Uiteraard zijn we benieuwd naar jullie ervaringen met de Simple Page Sidebars plugin.

2 reacties op “Verschillende zijbalken toevoegen per pagina in WordPress”

 1. Herma schreef:

  Bedankt voor deze widget.
  Inderdaad is het een vrij simpele manier van werken. Maar als ik alle instructies opvolg verschijnt de sidebar niet in mijn website. Ik heb theme twenty eleven en jullie geven al aan dat deze widget niet getest is voor dat theme. kunnen jullie me helpen om deze widget actief te maken?
  Hartelijk dank,
  Herma

  • Thijs Verhoeven schreef:

   Dag Herma, heb je een nieuwe sidebar toegevoegd aan een pagina en deze daarna opgeslagen? Is de sidebar daarna zichtbaar geworden via WEERGAVE>WIDGETS? En zo ja, kun je er iets in plaatsen zodat deze actief wordt?
   Groetjes
   Thijs

Geef een reactie