Wat is een WordPress sidebar

Een Sidebar in WordPress in wezen een verwijzing naar een widget gebied. Dit gebied wordt gebruikt door WordPress-thema’s om informatie weer te geven welke geen deel uitmaakt van de hoofdinhoud. Het is niet altijd een verticale kolom aan de zijkant. Het kan ook een horizontale rechthoek onder of boven het inhoudsgebied zijn. Maar het kan ook in de voettekst, de koptekst in het thema zijn.

In het Nederlands noemen we de sidebar ook wel zijbalk

Zijbalken in thema’s

De maker van het thema bepaald de mogelijkheden bij de zijblak. Het gebruik van zijbalken varieert en is dus afhankelijk van de keuzes van de thema-ontwerper. Veel WordPress-thema’s ondersteunen meerdere zijbalken, ook bekend als widget-ready-gebieden.

sidebar wordpress

Een voorbeeld van zijbalkgebruik in de WordPress-themalay-out

 

Sidebars spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen van de lay-out van een WordPress website. Ze worden gebruikt om andere inhoud dan de hoofdartikelen van een website weer te geven. Enkele voorbeelde waarvoor de zijbalk wordt gebruikt:

  1. Een korte lijst met recente artikelen
  2. Recente opmerkingen
  3. Een lijst met pagina’s of populaire artikelen
  4. Social media buttons
  5. Het kan ook worden gebruikt om advertenties van websites van derden weer te geven

Moet ik ze gebruiken?

Nee natuurlijk niet maar een sidebar biedt wel voordelen. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van de sitebar, is dat je makkelijk op alle pagina’s dezelfde content plaatst. Andere voordelen zijn:

  • Je maakt het navigeren makkelijk voor de bezoekers
  • Je kan het voor eigen reclame gebruiken door specifieke pagina’s of berichten te promoten.
  • Overal je nieuwsbrief onder de aandacht! Je kan het aantal inschrijvers voor jouw nieuwsbrief verhogen.
  • Of je social media info extra promoten door mooie social buttons toe te voegen.

Hoe gebruik je de WordPress sidebar?

Gebruikers kunnen items naar zijbalken slepen vanuit Weergave »Widgets in het beheerdersdashboard. Sommige WordPress-thema’s worden geleverd met zeer configureerbare opties om dynamische lay-outs te maken voor verschillende secties van een website. Hiermee kunnen gebruikers hun eigen zijbalken kunnen toevoegen. Dit vaak drag en drop. De sidebar kun je op meerdere pagina’s laten terugkomen. Standaard zie je deze op elke pagina terug maar ook dit kan je aanpassen.

Welke widgets je op je op jouw site kan gebruiken, kun je vinden door te klikken op Weergave »Widgets in het adminplanel. Hier zie je alle widgets. Je sleept de gewenste widget naar de sidebar widgets om ze toe te voegen. Je kiest dus zelf hoe jouw sidebar eruit ziet.

Wordpress sidebar instellen

Hoe kan ik mijn WordPress sidebar aanpassen?

Bij elke widget die je gebruikt zie je rechtsboven een klein pijltje naar beneden (een klein driehoekje). Wanneer je op dat betreffende pijltje klikt, klapt de widget uit. Je kan nu de inhoud of de instellingen aanpassen.

Hoe maak ik meerdere zijblaken?

Wanneer je de plugin ‘Custom Sidebars – Dynamic Widget Area Manager‘ installeert op jouw site kun je meerdere zijbalken gebruiken. Je kan zelf de locatie kiezen. Zo kan je een zijbalk maken voor blogartikelen die vallen onder de categorie 1 en weer een andere voor de categorie 1. Hoe gerichter de inhoud van je sidebar aansluit op de pagina, hoe beter voor je bezoeker achter de website.

 

Voorbeeld gebruik van nieuwsbrief widget: