Nieuw voorstel voor het simplificeren van de admin navigatie

Nieuw voorstel voor het simplificeren van de admin navigatie

De WordPress admin kan behoorlijk intimiderend zijn als je net begint met WordPress. Na het installeren van een aantal plugins beginnen de top-level menu items in de linker zijbalk zich op te stapelen. Dit kan het beheren van een WordPress website, zeker op mobiele apparaten, tot een frustrerende ervaring maken. Het design van het admin dashboard in WordPress is niet veel veranderd sinds 2013, toen de MP6 plugin in WordPress 3.8 werd geïntegreerd. Dit project zorgde voor een nieuwe typografie en een verbeterd contrast in de admin. Maar wat het niet deed, was het simplificeren van de admin navigatie.

Simplificeren van de admin navigatie

Een nieuw voorstel op core.trac.wordpress.org heeft als doel de linker zijbalk van het dashboard te vereenvoudigen. Het idee is om de flyouts te vervangen door accordeon menu’s en zo de toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en schaalbaarheid te verbeteren. Designer Dave Martin deelde een aantal mockups die oorspronkelijk werden gemaakt door Joen Asmussen. Hij beschrijft deze als “een zeer vroeg verkennend concept.”

Martin somde een aantal redenen op voor het verkennen van een nieuw ontwerp, inclusief de ontoegankelijkheid van de hover/flyout menu’s en het feit dat deze niet goed schalen op mobiele interfaces. Hij noemde ook de overvloed aan top-level menu items die nauwelijks gebruikt worden. Het feit dat deze nog altijd permanent zichtbaar zijn, draagt volgens hem bij aan het cognitieve gewicht van de admin navigatie.

Een aantal van de belangrijkste veranderingen in het voorstel voor het simplificeren van de admin navigatie:

 • Flyout menu’s worden vervangen door accordeons. Dit verbetert de schaalbaarheid op mobiel en desktop en biedt een betere toegankelijkheid.
 • Het menu is 80px breder (240px in plaats van 160px). Hierdoor kunnen alle items een lettertype grootte van minimaal 14 px krijgen. Ook is er dan ruimte voor grotere iconen en een ruimere spatiering, wat de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid ten goede komt.
 • De zijbalk wordt gegroepeerd in belangrijke secties: “Site”,“Design”, “Tools” en “Manage”.
 • “Updates” worden verplaatst naar een subsectie van “Manage”, waardoor Home een enkel item wordt.
 • Items die gerelateerd zijn aan de content op je site (zoals “Posts” en “Pages” worden onder “Site” geplaatst.
 • Wanneer je op overkoepelende menu items klikt wordt de accordeon geopend of gesloten, in plaats van dat je direct naar de eerste subsectie wordt geleid. Hierdoor wordt het gedrag op mobiel en desktop verenigd. Je kunt de accordeon open laten staan als je deze veel gebruikt (elke klik wordt bewaard, dus je ziet dezelfde geopende/gesloten secties na het verversen of opnieuw openen van de pagina).
 • Alle “Settings” subsecties komen onder “Manage” te staan, samen met “Plugins & Blocks” en “Users”.
 • Het dashboard wordt hernoemd naar “Home”, want heel WordPress is een dashboard, en “Home” is waar je een overzicht kunt vinden.

Feedback

WordPress core committer John Blackbourn reageerde op het voorstel en suggereerde verdere verkenning van hoe het menu eruit zou komen te zien voor verschillende gebruikersrollen, en of die het uiterlijk, de groepering en het gedrag van de menu items zou beïnvloeden. Zo zouden gebruikersrollen met minder bevoegdheden, zoals abonnees, veel minder menu items te zien krijgen. Er wordt ook nog gediscussieerd over het gebruik van het woord “Site” – sommigen zijn van mening dat deze sectie beter “Content” genoemd kan worden.

Feature plugin?

Aangezien dit nog slechts een mockup is, staat er nog niets vast en zullen er waarschijnlijk nog veel aanpassingen en verbeteringen volgen. Maar het eerste voorstel voor het simplificeren van de admin navigatie is veelbelovend en reduceert de cognitieve lading al aanzienlijk, met name voor nieuwe gebruikers die nog niet bekend zijn met het admin menu. Een nieuw admin navigatie design kan overigens prima getest worden als feature plugin.

 

Lees ook: Nieuwe Wappuu Dashboard Pet plugin toont site gezondheid

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

 • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
 • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
 • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.