Plugin team benadrukt richtlijnen voor automatische plugin updates

Plugin team benadrukt richtlijnen voor automatische plugin updates

Er is de afgelopen tijd flink wat discussie geweest over automatische plugin updates. Vorige week publiceerde het WordPress Plugin team een verklaring met betrekking tot plugins die veranderingen aanbrengen in de update-instellingen van gebruikers.

Automatische plugin updates

De verklaring, die door Mika Epstein werd gepubliceerd, dient om plugin ontwikkelaars te herinneren aan de richtlijnen met betrekking tot updates:

“Tenzij je plugin het doel heeft om updates te beheren, is het niet toegestaan om de standaard WordPress update instellingen te wijzigen.”

Het is wel toegestaan om een feature aan te bieden waarmee gebruikers de plugin automatisch kunnen updaten, mits de core instellingen intact blijven. Dat betekent dat als iemand zijn site heeft ingesteld op “Nooit mijn plugins of thema’s updaten” je die instelling niet voor hen mag veranderen tenzij zij daar expliciet voor kiezen.

All in One SEO auto updates

Hoewel Epstein geen specifieke plugin noemde, is het zeer aannemelijk dat een recent voorval met de All in One SEO plugin de aanleiding was voor het publiceren van de verklaring. Deze plugin kreeg vorige maand behoorlijk wat kritiek van gebruikers; de ontwikkelaar had zelf automatische updates ingeschakeld zonder de gebruikers hiervan op de hoogte te brengen – afgezien van een korte, onopvallende melding in de changelog. De plugin had op dat moment meer dan 2 miljoen actieve installaties en de onverwachte wijziging leidde op veel WordPress websites tot problemen. Hoewel de automatische plugin updates in versie 4.0.12 weer werden uitgeschakeld, triggerde dit wel een discussie over hoe dit soort dingen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Veel mensen vroegen zich af: Moet WordPress dit toestaan? En zo ja, moeten plugin ontwikkelaars dan een melding op het Dashboard weergeven als zij van plan zijn om automatische updates in te schakelen? 

Tot slot

Een ding is zeker: er zijn vooralsnog weinig WordPress gebruikers die genoeg vertrouwen hebben in automatische plugin updates om ze in te schakelen. Plugin ontwikkelaars doen er dan ook goed aan om de keuzes die hun gebruikers op dit gebied maken gewoon te respecteren. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.