Kritiek op All in One SEO auto-updates

Kritiek op All in One SEO auto-updates

De populaire All in One SEO plugin krijgt momenteel een stortvloed aan kritiek over zich heen nadat bij een update automatische updates werden ingeschakeld. Dit leidde op meerdere WordPress websites tot problemen.

All in One SEO auto-updates zonder instemming

Automatische updates zijn een feature die plugin ontwikkelaars in staat stelt om hun plugins automatisch te updaten, zonder dat de gebruiker hier iets voor hoeft te doen. Auto-updates worden vaak afgeraden. Dit omdat gebruikers dan niet de mogelijkheid hebben om nog even een backup van hun site te maken zodat ze die terug kunnen zetten in het geval er iets mis gaat. Normaal gesproken moeten gebruikers de auto-update feature dan ook eerst inschakelen. Des te verrassender was het dan ook toen gebruikers van de All in One SEO plugin constateerden dat de plugin zelf automatische updates had ingeschakeld.

12 updates in zes weken

Op 14 november 2020 verscheen er All in One SEO update van 3.7 naar 4.0. Dat leverde meteen al problemen op, want dezelfde dag nog werd er een tweede update uitgerold (4.01) om een database issue op te lossen. Daar bleef het echter niet bij; in de weken die volgden werden er maar liefst twaalf updates uitgerold, schijnbaar om tientallen bugs te verhelpen. Bij een van de meest recente updates bleek de ontwikkelaar van All in One SEO auto-updates standaard ingeschakeld te hebben.

Respons op Twitter

Op Twitter ontstond een hele discussie omtrent de actie. Een van de gebruikers tweette:

Ook op WordPress.org verschenen negatieve reacties. Eén gebruiker noemde All in One SEO een ramp en schreef:

“Na bijna 10 jaar moet ik afscheid nemen. Deze recente serie van bijna dagelijkse updates sinds versie 4 werd uitgebracht laat zien dat de nieuwe eigenaren van AIOSEO niets van SEO af weten… […] …Ik heb geen tijd om beta tester te zijn voor een plugin die 2 miljoen gebruikers heeft en nu niet meer werkt omdat hij vol zit met bugs. En ik heb al helemaal geen geduld voor een plugin die nu mijn SEO rankings in gevaar brengt. Dit is een van de grote problemen met WordPress nu. Automatische updates van plugins zijn mooi maar falen wanneer plugin ontwikkelaars nieuwe en niet-geteste versies uitrollen. Sorry, maar ik moet overstappen naar een SEO plugin die werkt.”

Een andere gebruiker schreef:

“Meerdere sites zijn geüpdatet naar 4.0.11 zonder mijn toestemming, terwijl alle auto-updates zijn uitgeschakeld. Jullie ooit betrouwbare plugin heeft honderden pagina’s aan sociale meta data op meerdere websites verwoest en layouts kapot gemaakt […] Hoe durven jullie mijn websites zonder mijn toestemming te updaten?”

Tot slot

Meerdere gebruikers hebben aangegeven over te willen stappen naar een andere SEO plugin. De ontwikkelaars van All in One SEO zullen flink hun best moeten doen om het verloren vertrouwen terug te winnen.

Update 7 januari 2020: In de meest recente update, versie 4.0.12, is de auto-update feature verwijderd.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.