Page Weight: Hoe zwaar is jouw WordPress site? | WP Handleiding

Page Weight: Hoe zwaar is jouw WordPress site?

Een snelle WordPress website is belangrijk; elke seconde telt. Niet alleen om een optimale gebruikerservaring te realiseren (niemand houdt van trage websites!), maar ook omdat laadtijd een van de belangrijkste Google ranking factoren is. Page Weight speelt hierin een cruciale rol, want zoals je waarschijnlijk wel weet is een zware WordPress site trager. Maar hoe zwaar is jouw WordPress site eigenlijk?

Wat is Page Weight?

Page Weight, oftewel paginagewicht, verwijst naar het totale aantal bytes van een webpagina dat gedownload moet worden door de browser om de betreffende pagina weer te geven. Page Weight is een optelsom van alle elementen die nodig zijn om de webpagina te genereren. De belangrijkste zijn:

  • HTML – de broncode van de webpagina
  • CSS – het stylesheet van de webpagina
  • JavaScript – wat de webpagina interactief maakt
  • Media – afbeeldingen, video’s en audiobestanden
  • Lettertypes

Hoe zwaar is jouw WordPress site?

Er zijn verschillende tools beschikbaar om te berekenen hoe zwaar jouw WordPress site is. Een populaire optie is GTmetrix. Het werkt als volgt:

#1. Ga naar https://gtmetrix.com/, voer de URL van je WordPress site in de balk in en klik op ‘Test your site’.

GTmetrix

#2. Om de resultaten te kunnen bekijken moet je even een account aanmaken – dit is helemaal gratis en kost je nog geen minuut van je tijd.

#3. Zodra je je e-mailadres bevestigt kom je op het GTmetrix dashboard terecht, waar je de resultaten van je analyse kunt bekijken.

#4. Onder Page Details kun je zien hoe zwaar je WordPress site is. Bovendien zie je ook meteen welke elementen het meeste ‘wegen’. Meestal zijn dat de afbeeldingen, dus dan het ligt voor de hand om die nog verder te optimaliseren.

GTmetrix

 

Nu ben je natuurlijk wel benieuwd hoe jouw site scoort ten opzichte van andere websites. Het gemiddelde gewicht van een HTML webpagina in 2023 ligt rond de 2.5 MB (voor desktop sites). Zit je daarboven, dan is het geen overbodige luxe om hier iets aan te doen. WP Rocket is een prima tool om te optimaliseren!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.